Hírek

2010.08.10. 10:04

Viktor, az úttörő - A Guardian az Orbán-kormányt dicséri

A Guardian elemzése szerint Orbán Viktor kormánya úttörő szerepet tölt be Európában azzal, hogy szembemegy az IMF-fel.

Guardian - Világgazdaság Online

"To Viktor go the spoils: how Hungary blazes a trail in Europe" címmel közöl elemzés a magyar kormányról Mark Weisbrot a Guardianben. A kolumnista szerint Orbán Viktor kormánya úttörőnek számít Európában, hiszen a Nemzetközi Valutaalappal kialakult konfliktus más országokat is arra sarkalhat, hogy szembemenjenek a megszorító intézkedéseket preferáló politikával.

A lap megemlékezik a bankadóról, az IMF-tárgyalások megszakításáról, valamint a jegybank elnök fizetésének korlátozásáról. Weisbrot aláhúzza, hogy a Magyarországon a növekedés időszakában hatalmas hasznot gyűjtő bankok ugyan "sikítoztak" a bankadó hallatán, de az IMF támogatása ellenére végül engedtek.

A négy éves kormányzati megszorítások után a lap megfogalmazása szerint érthető, ha a magyarok azon gondolkoztak, hol az alagút vége, amikor az IMF további megszorításokat követelt annak ellenére, hogy a deficit 9-ről 3,8 százalékra csökkent. Simor András fizetésével kapcsolatban a szerző leszögezi: bár hasonló bércsökkentést hajtottak volna végre Alan Greenspan vagy Ben Bernanke esetében.

A Guardian szerint Orbán számos ortodox nézettel ment szembe döntéseivel, ezek közé tartozik a jegybankok függetlenségének védelme is, amely Weisbrot meglátása szerint sokszor oda vezető, hogy a nemzeti bankok nem a köz, hanem a bankárok érdekét szolgálják. A szerző azt reméli, hogy Magyarország, és a többi hasonló helyzetben lévő állam polgárai még fegyelmezetlenebbek lesznek. Weisbrot elemzésének zárásaként leszögezi: ironikus, hogy éppen egy jobbközép kormány vállalt vezető szerepet ebben a harcban, amely, ha sikerrel jár, gyorsabb kilábalást tehet lehetővé és megállíthatja a jelenlegi politikát, amely rontja a többség életszínvonalát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva