Hírek

2010.09.10. 10:51

A devizahitelesek megsegítésének javaslata alkotmányellenes?

Nem kizárt, hogy még az idén hatályba léphet az eladósodott devizahitelesek megsegítésének új szabályozása. A Bankszövetség elnöke azt mondta, hogy a tervezet több pontja elfogadhatatlan, szakszerűtlen és alkotmányossági kérdéseket vet fel. Ha a javaslatot ebben a formában bevezetnék, az hosszú távon veszélyeztetné az egész jelzálogintézmény hazai működését.

MR1 - Kossuth Rádió

A Fidesz nyolc pontos javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé a devizában eladósodott, nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítésére – derült ki a csütörtöki frakcióülésen. Rogán Antal, a törvényjavaslat egyik előterjesztője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: a csomagot várhatóan még az ősszel elfogadja a parlament, és az még az idén hatályba léphet. A fideszes képviselő hozzátette: a tervezetről egyeztetnének a bankszövetséggel és az adósok különböző szervezeteivel is.

Rogán Antal elmondta, hogy a bankokkal még nem konzultáltak, de rámutatott, a javaslatok nagy része nem lehet ismeretlen a pénzintézetek számára, hiszen azokról a PSZÁF szakértői is beszéltek. Nem minden esetben váltak be a banki magatartási kódex előírásai, ezért van szükség törvényi erőre emelni bizonyos szabályokat –tette hozzá. A kódex tartalmazza az egyoldalú szerződésmódosítás tilalmát az ügyfél számára hátrányos esetekben, de meghatározza azokat az eseteket, amikor a bank egyoldalúan eltérhet az eredeti feltételektől. A kormány azt szeretne, ha teljes tilalom lenne érvényben.

A Fidesz politikusa szerint a futamidő meghosszabbítása sem jelent feltétlenül könnyebbséget a bajba jutott hiteleseknek. A banki gyakorlat szerint ugyanis egy-két évig valóban csökkentik a törlesztő részletet, azonban a hiányzó összeget később kamatostól írják jóvá a tőkében, azaz a kedvezményes időszak után az adósnak sokkal nagyobb törlesztő részlettel kell számolnia, mint amitől egy időre megszabadult. A kormány „egyenletesen szeretné teríteni a terheket”, ezért az általános futamidő-hosszabbítás lehetőségét szeretnék felajánlani öt esztendőre. Kiemelte még, hogy a bankoknak a középárfolyamot kellene alkalmazniuk, a különféle árfolyamok ugyanis a pénzintézetek kedvelt trükkjei – fogalmazott.

A tervezet több pontja elfogadhatatlan

Erdei Tamás, a Bankszövetség elnöke szintén kijelentette: szükségszerű, hogy a kormány tárgyaljon a szakmával, a Bankszövetséggel, mielőtt elkészíti a törvénytervezetet. Erdei hangsúlyozta, hogy nem tartja helyes iránynak, hogy törvényi szabályozással lehetne korábban megkötött polgárjogi szerződéseket egyoldalúan módosítani.

A Bankszövetség elnöke a tervezet több pontja elfogadhatatlan, szakszerűtlen és alkotmányossági kérdéseket vet fel. Ha a javaslatot ebben a formában bevezetnék, az hosszú távon veszélyeztetné az egész jelzálogintézmény hazai működését – mondta a szakértő. Erdei Tamás a futamidő meghosszabbítására vonatkozó javaslatról úgy vélekedett, ha valóban öt évvel megnövelik a szerződés időtartamát, az éppen olyan egyoldalú szerződésmódosítás lenne az ügyfél részéről, amit épp megtiltanak a bankoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva