Hírek

2010.09.21. 12:00

A magyar devizahitelek miatt aggódnak

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja aggodalmát fejezte ki a devizahitelek miatt, amelyek meglátása szerint komoly kockázatot jelentenek Magyarországra nézve.

Reuters - Világgazdaság Online

Nowotny, aki egyben az osztrák nemzeti bank elnöke is, a Der Standard olvasóival folytatott chatelés során emlékeztetett arra, hogy a jegybank, és személy szerint ő is erősen kritizálta az osztrák bankokat, amelyek a legjelentősebb devizahitel-kihelyezők Magyarországon.

A Nemzetközi Kifizetések Bankjának (BIS) statisztikái szerint a Raiffeisen, és az Erste a két legnagyobb hitelező Magyarországon. Nowotny megfogalmazása szerint a devizahitelek akut kockázatot jelentenek, különösen azért, mert a forint gyengélkedése és a svájci frank erősödése együttesen fejtheti ki negatív hatását.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a frankhitelek a lakossági kölcsönök mintegy felét teszik ki. Júliusban az alpesi devizában felvette hitelek együttes összege csaknem elérte a 6 ezer milliárd forintot. Nowotny hozzátette, hogy az árfolyammozgások eddig nem vezettek a nemfizetések drámai megemelkedéséhez, de a magyar háztartások kénytelenek más területeken takarékoskodni, hogy tovább fizethessék a törlesztőrészleteket.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva