Hírek

2010.09.27. 12:35

Beindult a sztrájkszezon - Még egyet rúgnak saját gazdaságukba a görögök

Hétfőn a vasutasok egynapos sztrájkja bénította meg Görögországot - a turizmus visszaesése miatt elmaradó bevételek még mélyebbre lökik a mediterrán államot.

Világgazdaság Online

A görög állam válságához a sokat emlegetett jóléti kiadások - mint például a gavalléros nyugdíjak  - mellett az állami vállalatok évek óta halmozódó veszteségei is hozzátették a magukét. Ebből oroszlánrészt vállalt magára a Görög Államvasutak - mondhatnánk, a görög MÁV, - amelynek egyedül az elmúlt évben egymilliárd euróra rúgott az adóssága.

Ezen változtatni kíván a görög kormány, amely sok egyéb intézkedése mellett az állami cégeknél tapasztalható masszív túlköltekezést is megszüntetné - amivel újabb tiltakozás-hullámot sikerült generálniuk a tavaszi, halálos áldozatokat is követelő megmozdulások után.

Hétfőn például a görög vasutasok tették le 24 órára a munkát, ezzel megbénítva az ország szinte teljes közlekedését. Nem járnak a repülőtereket a városokkal összekötő gyorsvasutak sem, így a sztrájk nagy csapást jelent az amúgy is nehezen vergődő turisztikai ágazatra.

Görögország, amely gazdasági teljesítményének jelentős részét - becslések szerint a GDP 70 százalékát - a turizmusból nyeri, ebben az évben a hetvenes évek óta nem tapasztalt visszaeséssel kellett szembenéznie a turisták számában.

A sztrájkok, utcai megmozdulások, erőszakos demonstrációk hatására a turisták jelentős része halasztotta el utazását, vagy látogatta meg inkább a görögök nagy riválisának - és jóval olcsóbbnak - számító Törökországot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva