Hírek

2010.09.28. 14:09

Besurranás, rongálás, viharkár - kárenyhítés új biztosítással

Az idei rendkívüli káresemények nyomán újgenerációs lakásbiztosítást vezet be az AEGON Magyarország

Világgazdaság Online

A rendkívüli időjárás az év első nyolc hónapjában százmilliárd forint kárt okozott országszerte, a lakosságot érintő károk pedig a piacvezető lakásbiztosító, az AEGON Magyarország becslése szerint meghaladhatják a 40 milliárd forintot. Az idei tapasztalatok alapján az AEGON Magyarország új, az eddiginél rugalmasabb, komplexebb lakásbiztosítási termék bevezetéséről döntött, mely a még hiányzó, térségi katasztrófabiztosításokkal együtt képes kiszolgálni a változó hazai lakásbiztosítási igényeket.
 
A hazai biztosítótársaságok 37,7 milliárd forint kártérítést fizetnek az év első nyolc hónapjában a szélsőséges időjárás okozta károkra a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) adatai szerint. Ebből 27 milliárd forint a lakosságot ért kárösszeg. A piacvezető AEGON Magyarország becslése szerint a nem biztosított károkat is számba véve Magyarországon mintegy 100 milliárd forint veszteséget okozott a viharos időjárás és az árvíz, melyből a lakosságos sújtó kár meghaladhatja a 40 milliárd forintot. A kockázatok növekedését jelzi, hogy a meteorológiai események nyomán kifizetett kártérítés az elmúlt tíz évben duplájára emelkedett.

Bár Magyarországon a lakások 72 százaléka biztosított, ami nem tekinthető kritikusan alacsonynak, a katasztrófától sújtott térségekben ez az arány jóval alacsonyabb, esetenként alig haladja meg az ötven százalékot, ami a rendkívüli időjárás következményeit tovább súlyosbította az idén. A nemzetközi tapasztalatok alapján a hasonló katasztrófahelyzetekben egy országos katasztrófa-alap létrehozása, illetve a térségi katasztrófa-biztosítás jelenthetne hatékony megoldást, melyre a biztosítótársaságok már ma is felkészültek.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva