Hírek

2010.09.09. 09:40

Bloomberg: Magyarország megadta magát, erősödhet a forint

A Bloomberg elemzése szerint most, hogy Magyarország feladta a költségvetési hiánycél emeléséért folytatott harcot, erősödhet a forint, és javulhat a kötvénypiac helyzete is.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Magyarország elkötelezett a 2011-es, 3 százalékos hiánycél betartása tekintetében – idézi a hírügynökség Matolcsy György gazdasági miniszter tegnapi szavait, amelyeket úgy interpretál: Magyarország feladta a három hónapja tartó harcot a deficitcél lazítása kapcsán.

"Ez fordulatot jelent, nagyon pozitív" – értékelte a Bloombergnek a lépést Nigel Rendell, az RBC Capital elemzője, aki csak egyet nem értett: miért nem került sor korábban erre a lépésre? A cikk emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor májusi kormányra kerülése óta a világon sehol nem látott mértékben emelkedett az adósságfinanszírozás költsége.

A forint a miniszter tegnapi szavait követően 1 százalékot erősödött, és a Crédit Agricole Chevreux elemzője, Simon Quijano-Evans úgy látja, a hazai deviza öt napon belül a 280-as szintig erősödhet az euróval szemben. Quijano-Evans leszögezte: pontosan ilyen, pozitív üzeneteket várnak a magyar kormánytól. A szakértő meglátása szerint az euró az év végére ismét 270 forintért kelhet el a bankközi devizapiacon. Ezzel párhuzamosan tegnap a magyar államkötvények hozamfelára 1 bázispontot csökkent, és jelenleg 7,06 százalék, holott korábban a nap folyamán 16 bázispontos emelkedést is mutatott.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő szakértője ugyanakkor kevésbé optimista, mint kollégája: kommentárjában úgy fogalmaz: a van nyilatkozatokat hozó hónapok után a piacnak időre, és bizonyítékre lesz szüksége ahhoz, hogy beárazza a kabinet hozzáállását.

A forint a ma látott mélyponthoz képest erősített, de továbbra is gyengébb, mint a tegnapi záráskor. Egy svájci fankért jelenleg 224,5 forintot adnak, a mai legrosszabb érték 224,6 forint volt, az átlag eddig 223,6. A tegnapi záráskor egy frankért még 222,9 forintot adtak.

Az euróval jelenleg 287,8 forinton kereskednek, a mai negatív rekord 288,1 forint volt. A hazai deviza a mai nap folyamán 287,6 forintos átlagot produkált az euróval szemben, a tegnapi záróérték 286,9 forint volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva