Hírek

2010.09.13. 10:47

Csak okosan azzal a költségvetéssel!

A költségvetési kiadások „okos”, növekedést nem veszélyeztető lefaragását sürgette José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a szeptember 16-i informális uniós csúcs előtt. A csütörtöki találkozó fő témája az uniós pénzügyi igazgatás lehetséges kialakítása lesz.

Joób Kristóf

Barroso felszólítása túlságosan az általánosságok talaján maradt, de ez korántsem csak az ő problémája. Az euróövezeti hitelválságra adandó uniós válasz kidolgozásának egészéről elmondható, hogy eddig szinte semmilyen részletben nem sikerült megállapodni.

Mi sem jellemzi jobban a problémát, mint a csütörtöki csúcs előtörténete. Az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy vezette munkacsoport (Task Force) csak odáig merészkedett, hogy szóbeli jelentés elkészítését ígérte a szeptember 16-i összejövetelre. A pénzügyminiszterek múlt heti ülésén ugyanakkor kizárólag a tagállami költségvetések előzetes, de eredményét tekintve semmire sem kötelező ellenőrzésében sikerült megegyezni.

Bár a tagállamoknak saját korábbi vállalásuk értelmében október végéig kellene kidolgozni a részleteket, a túlköltekező országok szankcionálása terén továbbra is messze van a megállapodás. Az Európai Bizottság pedig hiába ígért hivatalos álláspontot a kelet-közép-európai tagállamok által javasolt deficitszámítási módosításokkal kapcsolatban a múlt heti miniszteri ülésig, érdemben sem Brüsszel, sem a tárcavezetők nem mondtak róla semmit. A jelszó: csak lassan, okosan!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva