Hírek

2010.09.28. 07:18

Emiatt csúszhat a horvát csatlakozás

A horvátok bőrére (is) menő, kockázatos játék kezd formálódni, látszólag attól teljesen független területen: az erőteljes európai gazdasági kormányzást célzó reformelképzelések mellékvizein.

Fóris György

A jelek szerint a német kormány továbbra sem mondott le arról, hogy az EU-országok makrogazdasági együttműködését, valamint a mindenkori jövőbeni pénzügyi válságokat kezelni hivatott új szabályozási és intézményi kereteket akár szerződésmódosítással is járó alapossággal alkossák meg. A csomag elvi előkészítésén dolgozó, Herman Van Rompuy vezette bizottság elképzelései első olvasatban már többé-kevésbé ismertek, az állam- és kormányfői nagy összecsapás az ügyben majd egy hónap múlva, az október végi brüsszeli EU-csúcson esedékes.

A német szándék érthető, ha egyes elemeiben nem is mindenki számára szimpatikus vagy elfogadható. A gazdasági kormányzásnak tényleges súlyt és fegyelmező erőt adni hivatott szankciók erősítése (amelybe berlini elképzelések szerint beletartozhatna a vétkes országok szavazati jogának – jelenlegi szerződések által nem támogatott – felfüggesztése is) ugyanúgy illeszkedni tud egy adott logikai rendszerbe, mint az, hogy hosszabb távon a bajba jutott tagtársak megsegítésére álljon rendelkezésre egy európai valutaalap (amelynek ma még szintén hiányzik a szerződéses háttere).

A jegyzet teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva