Hírek

2010.09.14. 11:31

Feledtethető volna mostani vergődésünk

A Nokia esete azért érdekes magyar szempontból is, mert sokan a finn példában látják a kis EU-országok, így köztük hazánk számára is azt a sémát, amelyet követve idővel feledtethető volna mostani vergődésünk. De mi van, ha közben a példa megbukik?

Fóris György

A finn út évekig ígéretesnek tűnt. A magyar adottságok hátrányaira utalva szokás emlékeztetni, hogy nyersanyag- és energiaszegény ország vagyunk, kis piaccal, tőkehiánnyal, kereskedelmi függőséggel.

Csakhogy Finnország népességre még kisebb – a lélekszám alig több mint a fele a magyarénak –, ahol szintén nincs nyersanyag, nincs hagyományos energiaforrás, ráadásul ott még barátságtalan is a klíma, velünk szemben teljesen kívül esik a fő szállítási-közlekedési útvonalakon, nekik még inkább irreleváns méretű a piacuk, és a Szovjetunió összeomlásával két évtizede az ő gazdaságukat szintén GDP-százalékokban megjelenő veszteségek tizedelték. És mégis… A kilencvenes évek végére, az évtizedfordulóra Finnország vált az EU egyik mintaállamává.

Ahol húsz év alatt elérték, hogy a teljes innovációs láncban élre törtek: a diplomások számától a műszaki és természettudományos végzettségűek nagy arányáig, a k+f ráfordítások abszolút és relatív mértékétől a szabadalmak kiugróan magas számáig. Különösen fontos volt, hogy a látványos eredmények mindezen területeken egyszerre jelentkeztek, így ugyanis a részelemek egymást erősítő alappá válhattak. Elvezetve oda, hogy éppen egy ilyen kicsiny, forrásszegény, periferikus helyzetű ország nevelte fel a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártóját.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva