Hírek

2010.09.22. 14:06

Hol lehet 25 ezer forintos óradíjat kapni?

Sokallja a négyes metró beruházása kapcsán kifizetett tanácsadói díjakat az Állami Számvevőszék. Az MR1-Kossuth Rádió birtokába jutott jelentés szerint áprilisig 21 milliárd forintot költöttek szakértőkre és tanácsadókra, a kifizetések pedig többször nem álltak arányban a teljesítéssel.

MR1 Kossuth Rádió - Világgazdaság Online

A jelentés ilyennek minősíti például a Metróber Kft. tevékenységét. Ők napi 16 órában nettó 25 ezer forintos óradíjjal dolgoztak. A számvevők jelentésével foglalkozó fővárosi munkacsoport vezetője viszont azt mondja: 21 milliárd egy 370 milliárdos beruházásnál nem sok tanácsadókra. Gyekinczki András szerint húszszázaléknyi szakértői költség szokásosnak és átlagosnak mondható.

Eddig huszonegy milliárd forintot költöttek el szakértőkre és a tanácsadókra 4-es metró építkezéséhez kötődően - ez is kiderül a 4-es metró beruházást vizsgáló számvevőszéki jelentésből. Ezt a pénzt a tervezés megkezdésétől 2010. április 30-ig fizették ki. Az MR1-Kossuth Rádió birtokába jutott dokumentum megállapítja, hogy a kifizetett összegek többször nem álltak arányban a teljesítéssel. A Metróber Kft. például napi 16 órában nettó 25 ezer forintos óradíjjal dolgozott, ám a számvevők szerint az elvégzett feladat tartalma és színvonala ezt a kifizetést nem indokolta.

További részletek

Csodálkozással értesült az AAM Tanácsadó Zrt. az Állami Számvevőszék 4-es metróval foglalkozó jelentésének a céget érintő állításairól. Mind a hazai, mind a nemzetközi gyakorlatban a piaci átlagnak, vagy még az alatti díjazásnak minősül az óránkénti 20 ezer forintos átlag óradíj – közölte a társaság. Erről itt olvashat

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva