Hírek

2010.09.10. 11:21

Honnan vegyünk fel autóhitelt október 1. után?

Mint ahogy az már köztudott, október 1-től csak azok az autókereskedők kínálhatnak több hitelt is a gépkocsi megvásárlásához, amelyek hivatalosan úgynevezett független többes ügynökké válnak. Az MR1 – Kossuth Rádió összeállítása szerint a szakma attól tart, hogy a kereskedők inkább csak egy bankkal szerződnek majd, ehhez ugyanis kevesebb kritériumnak kell megfelelni.

MR1 - Kossuth Rádió

Az MR1 – Kossuth Rádió összeállítása szerint ez utóbbi esetben azonban a vásárló nem választhat a kereskedőnél az autóhitelek közül. Pánikra azonban semmi ok: autóhitelt lehet ugyanis bankban is igényelni.

A hitelközvetítői piacon meglehetősen kaotikus állapotokat a törvény több lépcsőben kívánja rendezni – mondja Binder István a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének szóvivője.

Októbertől egy autókereskedés csak akkor szerződhet több bankkal is, és csak akkor kínálhat több autóhitelt, ha ő maga úgynevezett független többes ügynökként regisztráltatja magát a felügyeletnél. Az ügyfelek örülhetnek, ha valóban képzett ügynökök kínálják nekik a hiteleket, a választék azonban csökkenhet a kereskedésekben.

Sokan ugyanis macerásnak, anyagilag megterhelőnek tartják a független többes ügynöki státuszt, ezért a szakma attól tart, hogy inkább csak egy bank ügynökeként működnek majd a kereskedők. Az autóvásárlók tehát leginkább csak egy bank hitelét vehetik igénybe a gépkocsi vásárlásakor.

Ettől azonban nem kellene tartani, mert ma is lehet, és korábban is lehetett a finanszírozótól közvetlenül autóhitelt felvenni. Révész Tamás, a Budapest Autó vezérigazgatója szerint ugyanakkor a vásárlói hozzáállásnak meg kellene változnia ahhoz, hogy az ügyfelek ne az autókereskedőktől, hanem a finanszírozóktól szerezzék be az egyébként ott olcsóbb hitelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva