Hírek

2010.09.13. 16:47

Indul a második felülvizsgálat Görögországban

Megkezdődött a Görögországnak nyújtott nemzetközi hitelcsomag második felülvizsgálata. Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői hétfőtől két héten át vizsgálják, a 110 milliárd eurós hitelprogram feltételeinek teljesítését.

Világgazdaság Online

Július 26. és augusztus 5. között zárult az első felülvizsgálat, amelyet követően várhatóan a héten megkapja az athéni kormány a 9 milliárd eurós következő részletet az IMF-től és az euróövezeti országoktól.

Az első felülvizsgálatot követően a három hitelező szervezet azt közölte, hogy májustól június végéig a görög gazdaság várakozásaiknak megfelelően teljesített, így megerősítették korábbi előrejelzésüket: a GDP 4 százalékkal zsugorodik az idén és 2,5 százalékkal jövőre. A közvetett adóemelések miatt az idei inflációra vonatkozó előrejelzést viszont felfelé, 4,75 százalékra módosították.

Miközben a görög kormány lehívhatja a mentőcsomag következő részletét, Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök – újabb tömeges megmozdulások árnyékában – adócsökkentést is kilátásba helyezett a jövő évre. A kormányfő nem tervez újabb megszorításokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva