Hírek

2010.09.13. 05:00

Két tűz között a bankok

A nyolcpontos tervbe vett adósmentő csomag alkotmányossági aggályokat is felvet

VG-ÖSSZEFOGLALÓ

Több, a magyarországi bankok jövedelmezőségét és tőkehelyzetét kedvezőtlenül befolyásoló hír is napvilágot látott az elmúlt héten. A hét közepén a svájci frank árfolyama döntött meg újabb történelmi rekordokat, aggodalommal töltve el mind a devizaadósokat, mind az őket hitelező intézményeket. Ezután a Fidesz terjesztett be egy nyolc pontból álló javaslatot a devizahitelesek terheinek könnyítésére, amely szintén a bankok helyzetét nehezítené meg.

A Magyar Bankszövetség élesen bírálta a javaslat több pontját, s alkotmányossági szempontból is aggályosnak nevezte a benne foglaltakat, de azt is kifogásolta, hogy a dokumentum készítői nem vizsgálták, milyen hatással lennének ezek a jogszabályok a jelzálog-hitelezési piacra. Nem tartják például elfogadhatónak a bankok, hogy miközben ők nem módosíthatnak egyoldalúan a szerződéseken, az ügyfelek ezt megtehetik majd, vagy hogy az adóssal szembeni követelés a jelzáloggal terhelt ingatlan aktuális értékének száz százalékát nem haladhatja meg. Az új intézkedések, a frankárfolyam alakulása és a banki különadó együttesen komolyan ronthatja a hazai bankok tőkehelyzetét, amit viszont éppen hogy erősíteni kellene majd az új, a hétvégén elfogadott Bázel III-szabályok értelmében.

A cikk teljes terjedelmében csak a Világgazdaság számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva