Hírek

2010.09.06. 12:57

Kevés lesz a magyar bor

Nehéz helyzetben van a magyar bortermelők többsége. Az idei termés várhatóan évtizedek óta nem látott alacsony bortermést hoz, mely még a hazai borfogyasztást sem fedezheti.

Népszabadság - Világgazdaság Online

Idén az időjárás okozta nehézségek nem csak a termésre hatottak, hanem a hegyvidékek megközelíthetőségét is gátolta, így a gazdák nehezebben jutottak el a termőterületre, ami akadályozta a szőlő egészségének védelmét, a permetezést, mondta el Horváth Csaba a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára. Télen fagykár keletkezett, tavasszal a virágzás időszakában hideg volt, már ezek következtében is várhatóan mindenhol el fog maradnia termés mennyisége az előző évitől.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának legfrissebb előrejelzése szerint 406 ezer tonna szőlő várható idén, mely mennyiség nem fedezi az évente hárommillió hektoliteresre becsült hazai borfogyasztást. Hiánytól azonban nem kell tartani, mert az egyre bővülő import mellett a hazai borivók nem szenvednek hiányt. A korai fajtákat javában szüretelik a viharokat és betegségeket megszenvedett tőkékről, mondta el Kamocsay Ákos, a Hilltop Neszmély Zrt főborásza a Népszabadságnak. Bár csak a szüret elején tartanak, de az már biztosnak látszik, hogy 20-30 százalékos terméskieséssel zárul a szüret.

Az északi borvidékeken a szlovák és cseh szőlővásárlók is felverték az árakat. A magyarnál nagyobb terméskiesés tapasztalható északi szomszédjainknál, így jelentős szőlő és must igénnyel léptek fel a piacon. A Hilltop Neszmély is hasonló vásárlásokra kényszerülhet, Kamocsay szerint ahhoz, hogy a brit piacon folyamatos jelenlétüket biztosíthassák, állandó és bő kínálattal kell szerepelniük, és ehhez saját és szerződött termelőik termése az idén kevés lesz.

A Népszabadság értesülései szerint azonban a legnagyobb problémát a betegségek okozzák. Cziráki Imre, a Balatonboglári borvidék elnöke szerint már a termést kell menteni, ugyanis ha az érés utolsó fázisában nem száraz és meleg az idő, akkor a szőlőben lévő cukrokért a borászoknak a botritisz nevű gombával kell versenyezni. Így inkább az alacsonyabb cukortartalommal, de leszedik a szőlőt. A boglári borvidék elnöke szerint a tavalyinál harmadával kevesebb lesz a termés, de az árak nem emelkedtek ennek megfelelően.

Kiss István, a Tokaj Kereskedőház elnöke arról számolt be, hogy a termés mennyisége csökkenni fog, a tokaji térségben 20 százalékos visszaesést várnak. „Ami leginkább befolyásoló tényező, hogy a betegségeknek kedvez az időjárás, a gombabetegségek miatt drágább, nagyobb dózisú szereket kell alkalmazni a termelőknek”, ez jelentős teher a borászoknak, tette hozzá a szakértő.

Népszabadság - Világgazdaság Online -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva