Hírek

2010.09.14. 16:19

Kevesebb lesz a bikavér - A szőlő felét elvitte az eső Egerben

A csapadékos időjárás miatt fele annyi szőlő termett az egri borvidéken mint a megelőző években

MTI Eco

A felvásárlási árak közel a duplájára emelkedtek, de ennek ellenére a megnövekedett növényvédelmi költségek miatt a termelők többsége veszteségesen fogja zárni az idei évet - közölte Varsányi Lajos. Mint elmondta: a sok eső, a párás idő kedvezett a gombabetegségeknek, ami fokozott növényvédő-szer használatot igényelt.

Eközben a minőség sem kompenzálja a veszteségeket. Ugyanis, miközben már a szüret elején mértek magas, 18-19-es cukorfok tartalmat egyes ültetvényeken, más területeken gyenge a minőség. Összességében nem lehet kiváló évjáratról beszélni.

Közlése szerint: az elmúlt évek hektáronkénti 80 mázsás átlagtermésével szemben az idén mintegy 40 mázsás hektáronkénti átlag várható az 5500 hektáros Egri borvidéken.

Ezzel párhuzamosan ugyan a tavalyi kilónkénti 30-40 forintról, mintegy 70 forintra emelkedtek a felvásárlási árak, de ez sem kompenzálja a termelők veszteségeit. Az évek óta tartó folyamat következtében egyre csökken a szőlőterület a csúcsot jelentő, néhány esztendővel ezelőtti, több mint 6 ezer hektárhoz képest.

Az egri felvásárlókon kívül megjelentek a borvidéken az alföldi, illetve a szlovák és a cseh vevők is. Előbbiek inkább a szőlőt, utóbbiak többnyire a mustot keresik. Ez egyrészt jó a borvidék mintegy 6 ezer regisztrált termelőjének, Ugyanakkor, az "egyik szemük nevet a másik pedig sír", mert az elszállított szőlőből és mustból nem egri bor készül - mondta Varsányi Lajos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva