Hírek

2010.09.04. 11:15

Lezárult a jelöltállítási verseny

Fölényesen nyerte a Fidesz a jelöltállítási versenyt, és ha mindenütt győzni tud, a települések akár harmadát kormánypárti polgármester irányíthatja. A Jobbik az utolsó pillanatban megelőzte az MSZP-t, az amúgy a vártnál gyengébben teljesítő LMP-nek pedig bravúros hajrával sikerült főpolgármester-jelöltet állítania.

Népszabadság

A jelöltállítás határideje tegnap délután járt le, és a még mindig nem végleges adatok szerint az október 3-i önkormányzati választáson 66-68 ezren bizonyosan indulni fognak. Miközben a helyi képviselő-testületi mandátumért most jóval kevesebben versengenek majd, mint 2006-ban – a pártemberek és a függetlenek száma is csökkent –, a polgármesteri posztra viszont ezúttal némileg többen pályáznak. Ez utóbbiak között is valamelyest visszaszorultak a függetlenek, a politikai szervezetek viszont népesebb csapatot neveznek – tudósít a Népszabadság.

A jelöltek között a legtöbben, 43-44 ezren függetlenként indulnak, és zömében a tízezernél kisebb településeken versengenek a polgármesteri, illetve a helyi képviselői posztokért. A szervezetek körében éppen fordított a helyzet: a 23-24 ezer jelölt csaknem kétharmada a nagyobb városokban, valamint a megyei közgyűlésekben szeretne mandátumhoz jutni.

A szelvénygyűjtés – amint azt a közvélemény-kutatási adatok alapján előre lehetett látni – a Fidesz fölényes győzelmével zárult. A párt, többnyire a KDNP-vel közösen, csaknem 1200 településen állított polgármesterjelöltet, emellett összesen legalább hétezer képviselőt is a helyi testületekbe, valamint a megyei közgyűlésekbe akar juttatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva