Hírek

2010.09.03. 09:51

Matolcsy: jövőképünk arcátlanul optimista - Videó!

Jövőképünk arcátlanul optimista: 2030-ra Magyarország meghaladja az EU átlagos gazdasági fejlődését - fogalmazott Matolcsy György az MGYOSZ rendezvényén.

Világgazdaság Online

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke felvezetőjében elmondta: a világ a "W" alakú recesszióval kapcsolatos félelemben él. A bankmentő csomagok következtében jelentősen eladósodtak az országok, ezért új megoldásokra van szükség a kilábalás érdekében. A Business Europe szerint a két kulcskérdés a versenyképesség helyreállítása, és a foglalkoztatottság. Magyarországon ez a mutató mindössze 55 százalékot tesz ki, szemben a 65 százalékos európai átlaggal.

Egyértelműen szükség van a kormány által ígért 1 millió munkahelyre, ennek megteremtése reális esély. Ha a GDP növekedés 2,1 százalékos, azzal 3 évente 5 millió új munkahely jön létre. Magyarországon 1 százalékos GDP-növekedés 3 évente 100 ezer új munkahelyet jelent, vagyis 10 év alatt reális az 1 millió munkahely. A velünk azonos llakosságú Csehországban 1 millióan többen dolgoznak, mint hazánkban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter leszögezte: a világ szinte minden táján megtorpant a fellendülés, erre utal az Egyesült Államok piacán mutatkozó ingatlanpiaci válság. A nemzetközi szervezetek mindent megtesznek, de a fejünk fölött lóg egy második pénzügyi válság. Minden intézkedés azt feltételezi, hogy 2012 második feléig a globális gazdaság válságban lesz. A fenntartható növekedés csak 2013-ra alakul ki, addig a külső környezet hullámzó gazdasági teljesítményt mutat.

A miniszter szerint az elmúlt nyolc évben tíz évet veszítettünk a gazdasági fejlődés terén. Megbukott a kizárólag globális forrásokat használó politika, amely a lokális gazdaságot háttérbe szorította. Nekünk, magyaroknak most van lehetőségünk az irányváltásra. Az új magyar kormány dönthetett volna úgy, hogy 2013-ig ellavíroz, reformok nélkül, kölcsönszerődéssel. De a Fidesz más úton indult el, amely nem a túlélést, hanem a győzelmet segíti elő, vagyis a jövőből indultak vissza. Ez Matolcsy szerint nagyon bátor lépés, még ha ezt a magyar közvélemény nem is érzékeli.

<hirdetes_ctnetwork>2010 közepétől aknamezőn kormányoz a Fidesz, ahol minden egyes akna korlátozza a növekedést. A növekedés akkor jön létre, ha ezt a tíz aknát egyenként hatástalanítják. A költségvetési akna majdnem felrobbant, hiába mondta az IMF, és a volt kormány, hogy a büdzsé rendben van, 300 milliárd forintos feketelyukat örökölt a Fidesz-kabinet. Ha Magyarország 5 százalékos GDP-arányos deficittel zárta volna 2010-et, az beláthatatlan következményekkel járt volna, hiszen tart a válság.

Súlyos teher az államadósság is, még akkor is, ha Kenneth Rogoffnak nincs igaza, és Magyarország ilyen szempontból nem sorolható Ukrajnával, vagy Romániával egy sorba. A hazai adósság egyenletes lejáratú, és finanszírozható, emellett a pénzpiacok bizalma visszatért Magyarország iránt, így a kötvényeladásokkal biztosítható a finanszírozás. Ennek ellenére Magyarország a világ 11 legsebezhetőbb országa közé tartozik az államadósság miatt.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió létfontosságú segítséget adott Magyarországnak 2008-ban, mely nélkül pénzügyi összeomlás következett volna be. Ez a kölcsönszerződés lejár, újat nem kíván kötni a magyar kormány, mivel erre nem lesz szükség. A kabinet a korábbi megállapodás minden pontját betartja, ennek alapeleme a költségvetési hiány. A tárgyalópartnerek úgy gondolták, hogy a magyar gazdaság minden pontját meghatározhatják, ebben nézetkülönbség mutatkozott a két fél között. Matolcsy hangsúlyozta, hogy a kormány és az IMF továbbra is stratégiai kapcsolatot tart fent a Valutaalappal. De fontos, hogy Magyarország uniós elnökként az Ecofin meghatározó tagja lesz, és élen jár majd a fontos gazdasági mutatókkal kapcsolatos uniós tárgyalások során. Az ország ellen folyó kétszeres deficit eljárás nem gátolja majd, hogy Magyarország a reformok élén járjon.

Jövőképünk arcátlanul optimista: 2030-ra Magyarország meghaladja az EU átlagos gazdasági fejlődését - fogalmazott Matolcsy. Ehhez új politkai-gazdasági struktúrára van szükség, mely szakít az elmúlt 20 év működésképtelen modelljével, amelynek keretében mindenki kijátszott mindenkit. Jelenleg a helyzet súlyossága következtében minden tényezőnek együtt kell működnie. Hiszen jelenleg is vasfüggöny húzódik Európában a gazdasági fejlődés, és a foglalkoztatás tekintetében, ugyanott, ahol a régi vasfüggöny állt. A cél, hogy 2030-ra ez a megosztó vonal eltűnjön.

További részletek itt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva