Hírek

2010.09.25. 11:30

Még mindig kevesen beszélnek idegen nyelveket

Címkék#idegennyelv

Magyarországon a felnőttek 74,8 %-a nem beszél idegen nyelvet. Nagyobb aránnyal a tagországok és jelöltek közül csak Románia és Törökország rendelkezik - derül ki egy EU-statisztikából, amelyet pénteken, az uniós nyelvi nap alkalmából hoztak nyilvánosságra Brüsszelben.

bama (Forrás: MTI)

A 2008-as adatokra épülő statisztika szerint uniós szinten (saját bevallása alapján) a 25-64 éves lakosság 38 százaléka nem beszél idegen nyelvet, míg 13,3 százalék legalább egyet nagyon jól ismer.

Magyarországon ebben a korosztályban 5,8 százalék tud tökéletesen legalább egy idegen nyelvet, további 7,2 százalék jól, 12,2 százalék pedig alapszinten beszél.

Az uniós rekorderek közé tartozik Szlovénia, ahol a lakosság 45 százaléka nagyon jól tud valamilyen nyelvet, leginkább az angolt, valamint a balti államok, ahol viszont az orosz a legelterjedtebb idegen nyelv.

Kitér a 2008-as Eurostat-felmérés a nyelvoktatás állására is a tagországokban. Eszerint általános iskolában uniós átlagban a gyermekek 79 százaléka tanul idegen nyelvet, ezen belül 10 százalék legalább két nyelvet. Középiskolában 83 százalék tanul nyelvet, és mintegy felük (39 százalék) kettőt is, vagy többet.

Magyarországon az általános iskolában a diákok 33 százaléka tanul nyelvet, ennek több mint fele (19 százalék) kettőt is. Középiskolában 78 százalékos a nyelvtanulók aránya, ezen belül 49 százalék még további nyelveket is tanul. Legnagyobb arányban angolul és németül tanulnak Magyarországon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva