Hírek

2010.09.01. 16:41

MNB: Kell az IMF, ha romlik a globális hangulat

A globális hangulatromlás nem kizárt, ebben az esetben az MNB úgy véli, hogy szükség van az IMF-re.

MTI Eco - Reuters - Világgazdaság Online

Magyarországnak szüksége lehet az IMF és az EU pénzügyi védőhálójára, ha a globális hangulatromlás történik, ami nem zárható ki teljesen – közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

Ilyen esetben a befektetők magatartása kockázatkerülővé válik, és a svájci frankra, mint menekülődevizára tekintenek. A svájci frank erősödése a forint ellenében kockázatot jelent a növekedési kilátásokra nézve a belföldi keresleten keresztül.

Negatív forgatókönyv bekövetkeztével egyes bankoknak tőkeszükséglete lehet, de csak korlátozott mértékben (40-50 milliárd forintnyi illetve 140-180 millió euró értékben) - írja a Reuters.

Az MNB megismételte álláspontját: ha az inflációs kockázat vagy az országkockázat növekszik az alapkamat emelése válhat szükségessé.

IMF nélkül akár le is minősíthetnek

Az IMF-program fontos stabilizáló szerepet töltött be a magyar gazdaságban, és új megállapodás hiányában valószínűsíthető Magyarország adósbesorolásainak visszaminősítése - áll az egyik nagy nemzetközi befektetési tanácsadó csoport új, átfogó elemzésében. Más londoni elemzők azzal számolnak, hogy a magyar kormány végül ismét felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val. 

A New York-i és londoni székhellyel működő AllianceBernstein helyzetértékelése szerint a valutaalappal kötött megállapodás "kulcsfontosságú gazdaságpolitikai rögzítőelemként" szolgált az elmúlt két évben, stabilizálta a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot, és betömte a külső finanszírozáson támadt léket, amikor a külföldi tőkeáramlás a globális hitelválság kifejlődése során gyakorlatilag befagyott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva