Hírek

2010.09.06. 10:53

Morgan Stanley: Majd megszelídül Orbán

A Morgan Stanley elemzőinek megfogalmazása szerint Magyarország számára tökéletesen megfelelne az az új típusú, elővigyázatossági IMF-hitel, amelynek célja a kevésbé sérülékeny országok megsegítése.

Bloomberg - Világgazdaság Online

A Morgan Stanley úgy látja, ezt az új típusú hitelt lenne érdemes felvennie Magyarországnak, amikor a korábbi megállapodás októberben lejár. Ez a hitelforma a mérsékelt veszélyeztetettségű államok számára megfelelő, és a jelenlegi, negyedéves felülvizsgálatok helyett féléves ellenőrzéssel jár az IMF részéről.

A Bloomberg által idézett elemzői jelentés szerint a Morgan Stanley szakértői úgy vélik, ez a hitel újabb védelmi vonalat jelenthet. Az elemzők véleménye szerint a Nemzetközi Valutaalap kész arra, hogy közbelépjen, csakúgy, mint 2008-ban. „Nem kételkedünk abban, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek az IMF-hez címzett retorikája jóval szelídebbé válik, amint komolyra fordul a helyzet.

Mint arról beszámoltunk, újabb eszközöket vet be a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a pénzügyi válságok megelőzésére: az intézmény a tavaly kialakított rugalmas hitelmegállapodás (Flexible Credit Line, FCL) feltételeinek könnyítését, illetve egy új mechanizmus, az elővigyázatossági hitelmegállapodás (Precautionary Credit Line, PCL) életre hívását jelentette be. Dominique Strauss-Kahn , a valutaalap vezérigazgatója szerint a biztosítási típusú eszközök ilyetén erősítése segíteni fogja az IMF tagjait abban, hogy megvédjék magukat a túlzott piaci ingadozásoktól.

Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök szerint is érdemes lenne megfontolni az új típusú eszközök igénybevételét. „Jelenleg a devizatartalékok szintje, a fizetési és a külkereskedelmi mérleg többlete, akárcsak a befektetői szintű hitelbesorolásunk és a globális pénzügyi hangulat mind azt sugallják, hogy az idén és jövőre újabb hitelkeret nélkül is tudja finanszírozni az adósságát az állam. Később azonban szükségessé válhat újabb hitelcsomag. A jelenlegi konfliktus egyébként elsősorban az unión belüli hangsúlyeltolódás következménye lehet, mivel éppen akkor került a terítékre a konszolidáció, amikor a magyar kormány nagyobb mozgásteret szeretett volna magának. A valutaalap ellenben jóval engedékenyebbnek tűnik, mint az elmúlt évtizedekben. Ezért is lenne érdemes az IMF által most létrehozott instrumentum igénybevételét fontolóra venni, mert azt szinte Magyarországra szabtak.” - fogalmazott Bod Péter Ákos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva