Hírek

2010.09.06. 10:17

Navracsics: Miért baj, ha politikusok vezetik a hivatalokat?

Szerdán döntés született a januártól induló kormányhivatali rendszerről és a hozzá kapcsolódó kormányablakos integrált ügyfélszolgálati irodákról. Jelenleg a rendszer finomhangolása folyik - nyilatkozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában vasárnap este.

Duna Televízió

A szerdai döntés után folyik a finomhangolása a januártól induló, új, kormányablakos integrált ügyfélszolgálati rendszernek. Ez azt jelenti: most egyeztetik, melyik minisztériumnak milyen kötelezettsége adódik abból kifolyólag, hogy 2011 január elsejétől az integrált irodákban majdnem minden dekoncentrált államigazgatási szerv ügyeit egy helyen elintézhessék az állampolgárok. Jelenleg a feladatok elosztása zajlik - nyilatkozta a Heti Hírmondónak Navracsics Tibor.

A rendszer indulásakor a nagy esetszámú, gyakori, úgymond hétköznapi ügyeket szeretnék "beterelni" az új integrált irodákba. Példaként a gyermekszületéssel vagy a házassággal kapcsolatos ügyintézést említette a miniszter. A kormányzat tervei szerint az egyablakos rendszer január elsejétől a megyei jogú városokban lesz elérhető. Egy évvel később, 2012 január elsejétől jelennének meg a kormányablakok járási szinten.

Nincs értelme visszaállítani a járásokat, hiszen ott van a már létező és működő kistérségi rendszer - idézte az ellenzék, elsősorban a szocialisták véleményét Heti Hírmondó műsorvezetője. A miniszter erre úgy reagált: ennek a kérdésnek, tudniillik a járások visszaállításának az ügye későbbi és rendkívül összetett feladat.  A járásokkal a kormányzat az ügyintézést szeretné közelebb vinni a polgárokhoz, a kormányablakok járási szintre telepítésével. De hogy hány járás legyen, mekkorák legyenek ezek a járások, és pontosan milyen feladatokat lássanak el - ez széleskörű szakmai és politikai egyeztetést kíván.

Ami a politikusok közigazgatásban betöltött szerepét illeti, Navracsics szerint nem az a lényeg, hogy  a kormányhivatal élén politikus áll, mert alatta ott van a szakmai vezető, aki úgy, mint a közigazgatási államtitkár a minisztériumokban, közigazgatási szempontból a napi politikától függetlenül kell, hogy vezesse a hivatalt és annak működését " - nyilatkozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Duna Televízióban.

Megjegyezte: nem állják meg helyüket azokat a vélemények, melyek a politikai vezetők könnyebb pártpolitikai befolyásolhatóságát emlegetik ellenérvként. Ugyanis szerinte megbukik az, aki megsérti a demokrácia játékszabályait, az ilyen politikusokat kiveti magából a magyar társadalom. Éppen ezért a politikusnak nem lehet érdeke e szabályok megszegése - érvelt Navracsics Tibor.    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva