Hírek

2010.09.27. 09:32

Nem jött be a frankhitel a lakásvásárlók többségének

Az utóbbi napokban több jó hírt is kaptak a svájci frankban eladósodottak. A forint erősödése, a svájci alapkamat alacsonyan tartása, a kormány által tervezett eszközkezelő társaság létrehozása és a különböző adósmentő tervek ellenére az adósok számára megnyugtató frankárfolyamok még mindig beláthatatlan távolságra vannak.

Világgazdaság Online

Számításaink szerint alig akad olyan frankadós, akinek megérte a hitel.
Az érintettek számára talán a legkedvezőbb hír, hogy a kormány egyértelmű - az államháztartási hiánycélok betartásáról szóló - kommunikációja  nyomán megerősödött a forint: az euró ára 278 forint, a svájci franké pedig 210 forint alá csökkent pénteken. A svájci jegybanknak az alapkamat szinten tartásáról szóló korábbi döntése pedig meggátolta a frank többi valutához képesti erősödését és a frankhitelek kamatainak növekedése sem várható miatt.

A forint pillanatnyi árfolyamát itt megtekintheti!

Fideszes politikusok és a Magyar Nemzeti Bank egymással versenyre kelve dolgoztak ki javaslatcsomagot a bajba került adósok terheinek csökkentésére. A kormánypárti képviselők az adósok alkuhelyzetén javítanának, a pluszköltséget pedig a bankokkal fizettetnék meg, a jegybank szerint inkább a pénzügyi cégek közötti verseny jelenthet majd megoldást. Közben a fideszes javaslatokat korábba élesen bíráló Magyar Bankszövetség a javaslattévőkkel együtt közös alapelveket dolgozott ki a probléma kezelésére.

A devizaalapú, hiteleket - elsősorban a svájci frank alapúakat - azzal az érvvel kínálták a bankok, hogy azok kamatai jóval alacsonyabbak a forintalapúakéinál. A 2005 előtti, 10 százalék feletti kamatkülönbség és a devizapiacok a jelenleginél kisebb ingadozásai alapján kevesen gondolhatták, hogy a svájci frank árfolyama 186 forint fölé emelkedhet az akkori 160 forint körüli szintről, azt pedig pláne nem, hogy tartósan a fölött maradhat a kurzus.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2005 januárjában még 9,39 százalék volt a svájci frank és a forint alapú lakáshitelek terhei közötti különbség. Akkor 158,6 forint volta svájci frank átlagos árfolyama, ezért a frankhitelt felvevők addig élvezhették a kamatkülönbségből származó előnyöket, amíg 2008 őszén a kurzus 173,5 forint fölé emelkedett. Így egyértelműen jól jártak azok, akik 2005-ben 3-4 éves futamidejű hiteleket vettek fel. Azok akkori nyereségét viszont, akik öt év feletti futamidőt választottak, várhatóan elviszi a frank árfolyamának később időszakban 40 százalék feletti – emelkedése, 175 forint alatti kurzusra pedig már elérhetetlen álomnak számít.

A cikk folytatása itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva