Hírek

2010.09.09. 13:12

Nincs vége az adósságválságnak

Az Európai Központi Bank újra kockázatos (görög, portugál, ír) állampapírokat vásárol.

Financial Times - Világgazdaság Online

Az eladósodott országok (Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország) kötvényeit kockázatosnak tartja a piac, és az aggodalmak felerősödésével újra kötvényeket vásárolt az EKB. A közösségen belüli monetáris politikát irányító jegybank portugál, görög és ír papírokat vásárolt – olvasható a Financial Times hasábjain.

Értesüléseik szerint 100-300 millió euró értékben vásárolt kötvényeket a bank, ami nem számít nagy volumennek, de érzékelteti: a bizalomvesztésnek és az adósságválságnak nincs vége.

A görög papírok hozamai az EU-IMF mentőcsomag előtti, májusi szintre kúsztak fel. Az EKB 61 milliárd euró értékben vásárolt állampapírokat, elsősorban görög, ír és portugál államadósságot május 10-e óta. A legtöbbet az első héten, mintegy 16,5 milliárd euró értékben vásárolt, mióta az euróövezet válsága enyhülni látszót visszavágta a vásárlásait a központi bank.

A görög két éves kötvény hozama 10,33 százalékra ugrott szerdán. A piac bizalma Görögországgal kapcsolatban tovább csökkent, mikor szerdán kiderült, hogy az ország mélyebb recesszióban van, mint gondolták. – Attól tartanak, hogy az sztrájkok tovább folytatódnak.

„Sok befektető vonakodik attól, hogy a magas hozamok ellenére olyan euróövezeti tagországok kötvényét vásárolja, akik nehéz helyzetben vannak” – mondta Steven Major a HBSC elemzője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva