Hírek

2010.09.17. 05:00

Nyomasztó adósságok

Az ÁSZ kemény bírálatokat fogalmazott meg az önkormányzatok gazdálkodásáról. A 119 ellenőrzött megye és település mintegy 80 százaléka nem biztosította a tervezett költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát 2006 és 2009 között.

VG

Jelentés. Lesújtó látleletet készített az Állami Számvevőszék a helyi önkormányzatok pénzügyi helyzetéről, gazdálkodásáról. A 119 ellenőrzött megye és település mintegy 80 százaléka nem biztosította a tervezett költségvetési bevételek és kiadások egyensúlyát 2006 és 2009 között.

E négy év alatt a települések csaknem nyolc tizede tervezett rövid lejáratú és likvid hitelfelvételből s mintegy fele hosszú lejáratú hitelfelvételből származó bevételt. Többen a rendeletükben nem mutatták be az önkormányzatuk valós pénzügyi helyzetét, a hiány vagy a többlet öszszegét, a finanszírozási célú pénzügyi művetelek bevételeit, kiadásait. Kétharmaduk 2006–09 között devizaalapú, változó kamatozású kötvényt bocsátott ki összesen 115,2 milliárd forint értékben.

A kötvénykibocsátás az árfolyamváltozás s a változó kamatfeltétel miatt az önkormányzatok számára kockázatot jelent. A legtöbb önkormányzat az uniós források beérkezéséhez nagy reményeket fűz, de az ellenőrzött települések, megyék mindössze 22 százaléka készült fel eredményesen e pénzek igénybevételére és a támogatás felhasználására.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

VG -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva