Hírek

2010.09.09. 14:59

OECD: További élénkítésre lehet szükség

A fiskális konszolidáció, így a költségvetési deficitek megvágásának eltolására lehet szükség - figyelmeztet az OECD friss tanulmánya. A jegybanki kamatok alacsonyan tartására is szükség lehet.

Dow Jones - MTI Eco - Világgazdaság Online

A központi bankok további monetáris élénkítésére lehet szükség és a költségvetési szigorítások elhalasztására a gazdasági növekedés lassulásának elkerülése érdekében – derül ki az OECD jelentéséből.

A G7 országok bruttó hazai terméke 1,4 százalékkal bővülhet a harmadik negyedévben, a növekedési ütem 1 százalékra lassulhat a 2010-es év utolsó negyedévében. A gazdasági növekedés folyamatosan lassul, az első negyedévben 3,2 százalékról a második negyedévre 2,5 százalékra fékeződött a bővülés üteme.

Amennyiben növekedés lassulása mögött hosszabb távon ható erők húzódnak meg, úgy a monetáris élénkítés eszköze lehet a megoldás: a kvantitatív (mennyiségi) lazítás mellett a zérushoz közeli kamatszint fenntartása is enyhítést nyújthat. Az OECD szerint "a fiskális konszolidáció is késleltethető, amennyiben azt lehetővé teszik a finanszírozási körülmények".
A nyilvánvaló veszélyek mellett több optimizmusra okot adó körülményt is felsorol az OECD jelentése. Nem valószínű, hogy a következő időszakban csökkenne a beruházások mértéke, mivel jelenleg alacsony szinten van, a vállalati szektor erős profitkilátásokkal rendelkezik és a felhalmozott készletek további csökkentése sem valószínű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva