Hírek

2010.09.30. 12:49

Óriásberuházás - Új gyár épül Kecskeméten!

A Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. 4,5 milliárd forintos költségvetéssel új gyár építésére készül Kecskeméten.

Világgazdaság Online

A vállalat  jelenlegi 5,6 hektáros telephelye szomszédságában 2,7 hektáros telket vásárol az önkormányzattól, és a 191 millió forintos adásvételt ÁFA fizetési kötelezettség nem terheli – hangzott el Kecskemét Önkormányzata és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. közös sajtótájékoztatóján.

A közel 800 főt foglalkoztató társaság a beruházással 100-120 új munkahelyet teremt Lepsényi István, a Knorr-Bremse Kft. vezérigazgatója elmondta, hogy finanszírozása pályázat formájában, állami támogatással valósulna meg a tervek szerint, és az új, 20 ezer négyzetméteres üzemben 2012-ben kezdődne a munka.

Vagyis nagyjából akkor, amikor a kecskeméti Mercedes-gyár megkezdi a termelést. A cég a Mercedes teherautógyára számára fékrendszereket szállít, ám a kecskeméti Mercedes személyautó-gyárnak nem lesz beszállítója. Amint Lepsényi István a Világgazdaságnak elmondta, a tervezett üzemben is pneumetikus és elektronikus rendszereket fognak gyártani, a személyautók fékrendszere azonban hidraulikus. A társaság pedig nem lép be a hidraulikus fékek piacára.


A Knorr-Bremse Kft. csütörtökön beszállítói napot tartott nemzetközi és hazai beszállítói részvételével: a kecskeméti vállalat beszerzéseiben már most 50 százalék felett van a hazai és kelet-közép-európai beszállítói arány.

A két éve kitört nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság következtében 50-60 százalékkal esett gépjárműipar termelése, de az idén már jelentős növekedés tapasztalható – mondta Lepsényi István. A haszongépjármű-gyártás területén a Knorr-Bremse szempontjából két legfontosabb, az észak-amerikai és az európai első beépítő piac idei teljesítménye megközelíti a válság előtti szint 70 százalékát, ami a müncheni központú konszern számára 35-40 százalékos árbevétel növekedést jelent a tavalyi „válság-évhez” képest.

Az 1905-ben alapított Knorr-Bremse vállalatcsoport, a világ vasúti és közúti járművek fékrendszereinek a vezető gyártója. A vállalatcsoport mintegy 15 ezer embert foglalkoztat világszerte. Budapesten 43 millió eurós beruházással újabb gyártóüzemet épít a cégcsoport. Az idén elkészülő gyárban a tervek szerint 800 ember fog dolgozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva