Hírek

2010.09.01. 10:41

Óriási vihart okozott a muszlim bevándorlókról szóló könyv

Óriási indulatokat kavart Németországban Thilo Sarrazin szociáldemokrata politikus hétfőn bemutatott könyve a muzulmán bevándorlók integrációs nehézségeiről. Sarrazin főként a muszlimok vallási-kulturális hátterével magyarázza a szerinte egyre súlyosabb feszültségeket a befogadó társadalom és a sok milliós kisebbség között. Az ügy által kiváltott lökéshullámok a német politika legfelsőbb szintjéig érnek.

Világgazdaság Online

Sarrazin a Bundesbank igazgatósági tagjaként sokak szerint a német központi bank hírnevére is rossz fényt vethet. Ez pedig ronthatja Axel Weber elnök esélyét, hogy megszerezze az EKB vezetői posztját Jean-Claude Trichet utódjaként.

A politikai élet szereplői, a muzulmán szervezetek, újságírók és társadalomtudósok szinte egy emberként indultak rohamra a Sarrazin könyvében (Deutschland schafft sich ab, DVA Verlag) megfogalmazott „rasszista”, „tudománytalan” és „komolytalan” tételek ellen.

Sarrazin könyve ugyanakkor az iszlám bevándorlás kérdésénél általánosabb kérdéseket próbál meg tárgyalni. Alapvetően Németország jövőjét vizsgálja, amelynek szempontjából az integrációra képtelen muszlim bevándorlók mellett a német lakosság körében tapasztalható alacsony születési ráta, az öregedés és a képzetlen alsó rétegek társadalmon belüli növekedése egyaránt veszélyt jelent az SPD-s politikus szerint.

Sarrazin egy zsugorodó, butuló és az állami segélyektől mind inkább függővé váló lakosságot vizionál, amelyen belül a szociális és kulturális gettókban szaporodó muzulmán közösségek egyre nagyobb integrálatlan zárványokat képeznek. Ezek a zárványok a muszlimok körében tapasztalható sokkal nagyobb gyermekvállalási kedv következtében belátható időn belül alapvetően átalakíthatják a német társadalmat és kultúrát, olyannyira, hogy a jelenlegi demográfiai tendenciák fennmaradása mellett 2100-ra többségbe kerülhetnek a lakosságon belül – véli Sarrazin.

A cikk itt folytatódik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva