Hírek

2010.09.01. 13:29

Pánikszerűen vásárolták az izzókat az EU-ban

Egy évvel a 100 wattos izzók betiltása után szeptember elsejével az EU tagállamai területén is befellegzett a 75 wattos égőknek is, amelyeket ezután tilos a kereskedelemben árusítani.

Telegraph - Világgazdaság Online

A meglévő készletek azonban még szabad értékesíthetőek. Idővel a 60 wattos, majd később a 40- és a 25 wattos égőket is kivonják a forgalomból. Az uniós szakértők szerint az izzók kivonása évente 10,5 milliárd eurónak megfelelő energiafogyasztástól kíméli meg az európai polgárokat. A modern izzók 80 százalékkal fogyasztanak kevesebbet elődeiknél.

Az EU tilalom életbe lépése előtti napokban a pánikszerű felvásárlás volt észlelhető a régi, 75 wattos égőkből. Az európai izzólámpa-értékesítő cégek szövetsége szerint Európa-szerte a forgalom 35 százalékos növekedése volt észlelhető.  A legnagyobb kereslet Németországba, Ausztriában, Lengyelországban és Közép-Európában volt megfigyelhető.

A Telegraph által megkérdezett vállalatok szerint a fogyasztók továbbra sem kedvelik az energiatakarékos izzókat, mivel azok alakja, és fénye sem megfelelő a számukra. A helyzetet nehezíti az is, hogy még a melegebb fényt adó halogén izzók sem szerelhetőek a hagyományos foglalatokba. A régi izzók pánikszerű felvásárlása jövőre vélhetően fokozódik, ekkor vezetik ki ugyanis a 60 wattos izzókat, amelyeket 2012-ben az összes hagyományos izzó követ.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva