Hírek

2010.09.27. 12:08

Roubini: Több válságtól fogunk szenvedni a következő 10 évben

A szabályozás nem elegendő, és megkésett - figyelmeztet Nouriel Roubini, a Dr. Végzet néven elhíresült amerikai professzor. A gazdaságból érkező negatív hírek a részvénypiacokon keresztül újabb reálgazdasági válságot okozhatnak.

CNBC - Világgazdaság Online

A globális gazdaság az elkövetkezendő 10 évben több pénzügyi válságot fog elszenvedni – mondta Nouriel Roubini, akit Dr. Végzetnek hívnak, mióta megjósolta a gazdasági világválságot. Hozzátette: a pénzügyi reformok nem haladnak a helyes irányba, s nem elegendőek.

Alapjaiban semmi sem változott. Az Egyesült Államok reformcsomagja „túl későn jött, és nem is elegendő” – figyelmeztetett a New Yorki Egyetem professzora. „Olyan helyzetben vagyunk, melyet recessziónak fogunk érezni, ha nem is leszünk még abban.”

„Ha a gazdasági adatok meglepetést okoznak, a részvénypiacok korrekciója is megkezdődik, a hitelkockázati felárak növekedésnek indulnak, a volatilitás is növekszik, mely kockázatkerüléshez vezet” – fejtette ki Roubini. Elmondta: ez reálgazdasági sokkot okoz.

A monetáris könnyítések buborékok kialakulásához vezetnek, melyek a feltörekvő piacokon, a világ számos pontján már kialakultak.

Roubini aláhúzta: Az Obama kormányzatnak magas munkanélküliséggel kell szembenéznie, s azt javasolja, tartsa fenn még pár évig az adókönnyítést. A professzor kifejti, hogy (munkából származó) jövedelem nélkül az egyén nem járul hozzá a fogyasztás emelkedéséhez, s így a gazdasági növekedéshez sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva