Hírek

2010.09.22. 15:07

Súlyos nyugdíjválság Magyarországon - Havi 45 ezer forintot tegyünk félre

A következő 50 évben nyugdíjba vonuló 5 millió magyarnak átlagosan havonta 45 ezer forintot kellene félretennie ahhoz, hogy nyugdíjas éveiben ne kelljen nélkülöznie – derül ki az Aviva csoport egyedülálló európai felméréséből.

Aviva

A helyzet a többi uniós országban sem megnyugtató: Európa lakosságának évente akkora összeget kellene megtakarítania, amekkora összeg a közelmúlt gazdasági válságának becsült költségeit is meghaladja.

Az európai polgároknak évente 1900 milliárd euró többlet-megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is elfogadhatónak tartott életszínvonalat tudjanak fenntartani. Ez a szám az Európa Unió 2010. évi GDP-jének 19 százalékát teszi ki, ami megegyezik azzal a gazdasági mentőcsomaggal, amit az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF meghatározott 2010 májusában a pénzügyi válság kezelésére. Az Aviva tanulmányában – amelyet a Deloitte-tal együttműködésben készített – elsőként számszerűsítette, hogy a 2011 és 2051 között nyugdíjba vonuló lakosságnak milyen mértékű további éves megtakarításra lenne szüksége ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiket megelőző jövedelmük átlagosan 70 százalékához juthassanak hozzá, és ezzel ne csökkenjen jelentősen aktív éveikben kialakított életszínvonaluk.

 „Magyarországon a lakosság átlagos éves megtakarítását egyénenként 532 ezer forinttal kellene megnövelni ahhoz, hogy a nyugdíj ollót teljes mértékben be lehessen zárni. Vagyis az aktívkorúaknak átlagosan havonta 45 ezer forintot, napi szinten 1400 forintot kellene félretenniük a nyugdíjas éveire” – mondta hozzá Bartók János, az Aviva Életbiztosító elnök-vezérigazgatója.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva