Hírek

2010.09.29. 09:31

Több mint 10 százalékkal nőttek az ipari termelői árak

Tavalyhoz képest 10,5 százalékkal emelkedtek az ipar belföldi értékesítési árak augusztusban. A Központi Statisztikai Hivatal havi szinten rendkívül enyhe, 0,3 százalékos emelkedést regisztrált – áll a legfrissebb gyorsjelentésben. A legnagyobb mértékben a nehézipari árak emelkedtek 2009-hez képest.

KSH

Az ipar exportértékesítésének árai a júliusinál 0,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, tavaly augusztushoz viszonyítva 7,6 százalékkal emelkedtek. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havinál 0,2 százalékkal kisebbek voltak, az egy évvel korábbihoz mérten 9,0 százalékkal nőttek.

Augusztusban az ipar belföldi értékesítési árai 0,3, a feldolgozóipari ágazatok árai 0,4 százalékkal haladták meg az előző havit. A legnagyobb mértékben – kerek egy százalékkal - az egyéb feldolgozóipari termékek az élelmiszer-ipari termékek, illetve a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai nőttek. A vegyi anyag, termék gyártásában 0,5, a textil- és bőripar esetében 0,2, a villamos berendezés gyártásában 0,1 százalékkal kisebb árakat mértünk a júliusihoz képest. A gépgyártásban árváltozás nem történt; a többi feldolgozóipari ágazatban 0,2 és 0,5 százalék közötti arányban lettek magasabbak az árak. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai augusztusban az előző havinál 0,2 százalékkal nagyobbak voltak, a víztermelés, - kezelés, -ellátás díjai változatlanok maradtak.

Éves összehasonlításban a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 6,5 százalékos áremelkedés jellemezte. Ezen belül a legnagyobb mértékben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (24,1 százalék), a vegyi anyag, termék gyártásában (16,7 százalék), valamint a kohászat, fémfeldolgozásban (14,1 százalék) nőttek az árak. Az átlagosnál kisebb áremelkedés történt a villamos berendezés (6,0 százalék), a számítógép, elektronikai, optikai (3,1 százalék), illetve az egyéb feldolgozóipari termékek gyártásában (2,4 százalék). Tavaly augusztushoz viszonyítva nagymértékben csökkentek az árak a textil- és bőriparban (3,7 százalék), valamint az élelmiszeriparban (2,7 százalék). A többi feldolgozóipari ágazatban az árak 0,2 és 1,9 százalék közötti arányban lettek magasabbak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai átlagosan 14,9, a víztermelés, -kezelés, -ellátásé 4,7 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2010 augusztusában az energiatermelő ágazatokban 0,2, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,5%-kal voltak magasabbak az árak az előző havinál. A beruházási javak árai 0,7, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai 0,1%-kal haladták meg a júliusit. Az előző év azonos hónapjához mérten az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 14,2, a beruházási javakat előállító ágazatokban 2,8 százalékkal emelkedtek az árak. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok esetében 1,7 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest 2010 augusztusában 0,6 százalékkal kisebbek lettek, 12 havi összehasonlításban 7,6 százalékkal emelkedtek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz viszonyítva 0,9, az amerikai dollárhoz képest 2,0 százalékkal erősödött; a 2009. augusztusival összevetve az euróhoz mérten 4,3, a dollárhoz viszonyítva 15,2 százalékot vesztett értékéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva