Hírek

2010.09.02. 06:00

Továbbra is verhetők az orvosok

Annak ellenére, hogy drogosok, részegek nem egyszer testileg is bántalmazzák az egészségügyi dolgozókat, a Btk. nyár elejei módosításakor nem kaptak nagyobb védelmet. Az érdekvédők viszont nem tettek le arról, hogy visszaállítsák a szakma presztízsét. Ez azért is fontos, mert mára 4-5 ezer nővér, 1,5-2 ezer szakorvos hiányzik a gyógyításból.

Nógrádi Tóth Erzsébet

A nyár elején döntött a parlament a büntető törvénykönyv szigorításáról, mivel hazánkban elharapózódott a pedagógusok bántalmazása. Ezt hallva, azonnal lépett a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). Levélben javasolták a kormány szándékának kiterjesztését az egészségügyi dolgozókra, egyetértve: nagyobb büntetést kapjanak a közfeladatokat ellátók bántalmazói.

Balogh Zoltán, a MESZK elnöke ennek alátámasztásaként azokat a minden jóérzésű ember számára döbbenetes eseteket említette, amellyel naponta találkoznak a rendelőintézetekben, a mentőknél, a kórházakban hivatásukat végzők. Hihetetlen, de igaz: előfordult, hogy a kórteremben az egyik beteget látogató testes hozzátartozók sarokba szorították a soványka nővérkét, mert nem tetszett nekik valami. Előfordult már orvosok késelése és más fizikai bántalmazás is az egészségügyi intézményekben. Nem ritka, hogy az alkoholtól vagy drogtól befolyásolt emberek ugranak neki a rajtuk segíteni akaróknak. Kiszolgáltatott helyzetben vannak a pszichiátriai osztályok dolgozói, noha ott más az indíttatás.

A cikk nem ért véget, lapozzon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva