Hírek

2010.09.13. 11:14

Újraszabályozzák a bankrendszert

A központi bankok elnökei új szabályokról állapodtak meg azzal a céllal, hogy megakadályozzák a pénzügyi válság megismétlődését.

Világgazdaság Online

A svájci Bázelben tartott tartott találkozójukon megegyeztek arról,hogy a bankoknak az eddiginél több tőkét kell tartaniuk a tartalékjaikban. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke szerint a Bázel III-ként ismert új szabályok "a tőkére vonatkozó globális irányvonalak fundamentális megerősitését" jelentik.

"Az átmeneti intézkedések lehetővé teszik a bankoknak, hogy megfeleljenek az új irányvonalaknak, miközben támogatják a gazdasági élénkülést" - tette hozzá.

A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) közleménye szerint a kötelező tartalék rátát  lépcsőzetesen százalékra emelik, a biztonsági puffer 2,5 százalékos lesz, amelyet az egyes országok 0-2,5 százalékos további pufferrel egészíthetnek ki a mindenkori saját helyzetük függvényében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva