Hírek

2010.09.24. 11:03

Váratlan, remek meglepetés Németországból

Három év után idén szeptemberben váratlanul a legmagasabb szintet érte el a német üzleti bizalmi index.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Ez azt jelzi, hogy a német vállalatok képesek átvészelni a külföldről jelentkező kereslet gyengülését, miközben a globális gazdasági élénkülés lassulóban van. A müncheni székhelyű Ifo intézet szerint az üzleti bizalmi index – amely 7000 német vezető menedzser véleményének begyűjtésén alapul – az augusztusban mért 106,7 pontról 106,8 pontra emelkedett, ami a legmagasabb érték 2007 júniusa óta. Közgazdászok 106,4 pontra történő visszaesést jósoltak, a Bloomberg News felmérésében szereplő 36 prognózis átlaga szerint.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Európa legnagyobb gazdasága az idei második negyedben két évtizede nem látott ütemben növekedett, miután a vállalatok növelték termelésüket, hogy elegyet tegyenek az exportrendeléseknek.  És bár azóta az adatok a lendület lanyhulását jelzik, a Bundesbank a héten azt közölte, hogy az élénkülés továbbra is folytatódik, a német vállalatok - beleértve a MAN SE kamiongyártót -  növelik a profitra vonatkozó prognózisaikat, a munkanélküliség csökkenése pedig lendületet ad a fogyasztásnak.

"Az élénkülés szélesebb spektrumban jelentkezik - jelentette ki Joerg Lueschov, a düsseldorfi WestLB bank közgazdásza. "A belföldi kereslet felzárkózott és kompenzálja az export dinamikájának lassulását. Mégis, az üzleti bizalom növekedése óriási meglepetés, hiszen a legutóbbi adatok nem ezt sugallták" - tette hozzá. A jelentés közzétételét követően az euró erősödött és 1,3364 dollárt ért. A közös európai deviza több mint 5 százalékkal erősödött a dollárral szemben az elmúlt két hétben, és a technikai elemzés szerint ez a tendencia folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva