Hírek

2010.09.24. 15:37

Vége a száguldásnak - Kiszórják a rosszabb részvényeket

A csütörtöki kereskedés utolsó órájában az amerikai részvénypiac ismét profitrealizálás kezdett, így a napi mélypont közelében zárt. A gazdasági adatok nem nyújtottak elég bátorítást a befektetőknek ahhoz, hogy folytassák a szeptemberi száguldást.

Tradenet Global

Szerző: Tradenet Global

A részvények így sorozatban harmadik napja hanyatlanak. Az európai rossz hírek hatására az indexek pirosban kezdtek, ezt leginkább a németországi menedzseri beszerzési index okozta. A pesszimizmus a munkanélküliségi adatok hatására tovább növekedett. A számok a múlt heti 12 ezres növekedésről beszélnek, a munkanélküliség így a várt 450 ezer fő helyet 465 ezer lett.

A tőzsde leggyengébben teljesítő ágazatai a pénzügyi és az energetikai szektor voltak. A technológiai részvények iránti kereslet továbbra is megmaradt. A portfolió-menedzserek a negyedév vége előtt kiszúrják a rosszabb részvényeket, és próbálják megtalálni a jövő befutóit és jól teljesítő nagy részvényeit. Ilyen például az új csúcsra került Apple (AAPL $288.92, +0.41%), a BIDU (BIDU, $95.03 +3.51%), az Amazon (AMZN, $152.85, +0.67%) és a Netflixs (NFLX, $160.47, +2.26%). Ezek a papírok egyre újabb csúcsokra jutnak, a befektetők pedig élvezik ennek gyümölcseit.

A Dow Jones -0.72%-kal 10 662 pontra, az S&P 500 index -0.83%-kal 1125 pontra, a NASDAQ pedig -0.32%-kal 2327 pontra gyengült. A forgalom nagy része a délutáni eladási hullámban zajlott le, így a New York-i tőzsde forgalma 948 millió részvény volt.

Pénteken számos makro adat jelenik meg. Fél kilenckor a gyártói megrendelések adatára figyel a legtöbb piaci szereplő. A szám várhatóan egy százalékot csökkenni fog.

Az augusztusi új építésű ingatlanok forgalmáról 10 órakor tájékozódhatunk. Ben Bernanke Fed-elnök pedig 16:30-kor beszédet mond a Princeton Egyetemen.

S&P 500 (SPY)

A 113 pontos ellenállás körüli tánc folytatódik. Az index –0.8%-os jelentős lefelé réssel nyitott, de a vételi megbízások miatti emelkedés kiradírozta a nap eleji veszteségeket, és az index pozitív hozamtartományba került. A vevők azonban nem voltak elég kitartóak, így az eladók vették át a délutáni kereskedés irányítását, és az utolsó órában a napi mélypont közelébe lökték az indexet. A 110 pont felé irányuló visszahúzódás enyhíti a piac jelenlegi túlvett állapotát, és hagyja levegőhöz jutni a NASDAQ legkihajtottabb részvényeit.

Az index végre kitörte az oldalazó kereskedési sávot, melybe június eleje óta szorult. Két lehetőség áll előttünk. A kitörés érvénytelennek bizonyulhat, és ahogy július elején is tette, visszatérhet a frissen elhagyott sávba. A másik lehetőség az, hogy az index magasabbra tör és bizonyítja a kitörés érvényességét, és újabb emelkedő pályába kezd, ami hónapokig is eltarthat.

Az index -0.83% mozgással zárt 1125 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A NASDAQ egész nap erősebbnek mutatkozott a többi indexnél. Legmagasabb pontjain az index már-már újabb szeptemberi csúcsot állított fel, azonban a 49.17-es ellenállás megakasztotta a száguldást. Az Apple történelmi csúcson áll, azonban távolról sem a napi csúcsán. Ez a részvény a hangulat egyik meghatározó papírja, mivel nagyon jelentős forgalmat bonyolít.

Az index -0.32% mozgással zárt 2327 ponton.

Félvezetők ($SOX)

Az index tovább emelkedett a 339-es ellenállás, az EMA200 indikátor jelenlegi értéke felé. Az indexnek nyitott gap-je (rése) van augusztusról, ami 345 ponton fog záródni. Csütörtökön az index megpróbált magasabbra emelkedni, de az ellenállás megtörte a lendületet.

A szektor +0.72% mozgással 332.82 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankszektor továbbra is túlkínálattal küzd, és folytatja az áprilisi csúcs óta tartó hanyatló trendjét. Az ágazat képtelen kitörni az EMA200 indikátor 48 pontos szintjét, mely jelentős ellenállássá vált. Az index már harmadik napja hanyatlik róla. Az indexnek egy duplaalj alakzatból származó támasza van 42.7 pontnál, az éves mélyponton.

Az index -1.86% mozgással 45.49 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

Az index kitörte az április óta rá jellemző kereskedési sávot, és 1130 pont fölött kapaszkodott meg. Az index jó formában van, hogy folytassa emelkedését, a következő céltartomány az 1180-1200 pont környéki ellenállási szint.


A szektor -0.24% mozgással 1151 ponton zárt.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva