Hírek

2010.09.29. 13:27

Véget vetne a bizniszvallásoknak a kormány

Új egyházat tízezer fő alapíthatna, melyet a Fővárosi Bíróságon kellene bejegyeztetni, a már meglévő egyházak pedig átesnének egy regisztrációs folyamaton – mondta el Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Hirado.hu

A változtatások célja, hogy a hitéleti tevékenységet folytató egyházakat, vallási közösségeket erősítené a kormány, azokat pedig, melyek azért jöttek létre, hogy adóforintot pumpáljanak ki a rendszerből, azokat áttennék egy másik rendszerbe, jelentette ki Szászfalvi.

A területet szabályozó törvény módosítása azért is aktuális, mert kétharmados törvény módosítására van szükség. A tervek szerint az európai normáknak megfelelően 10 ezer ember alapíthatna egyházat. A jelenlegi szabályozás szerint mindehhez 100 fő elegendő, ezért jöhetnek létre „bizniszegyházak”, mondta el az államtitkár.

Az alapításra vonatkozó szabályok mellett új regisztrációt indítanának el, és azt szeretnék, hogy egy helyen lehessen bejegyezni az egyházakat, ez terveik szerint a Fővárosi Bíróság lenne.

Az egyházakkal hamarosan egyeztetést kezd a kormány és szeretnének nemzeti konzultációt tartani. Várhatóan még az ősszel beterjesztenek egy jogszabálycsomagot, mely az egyházakkal szembeni negatív diszkriminációt szűrné ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva