Hírek

2010.09.11. 09:39

Vita az energiaárakról

Intenzív és konstruktív tárgyalások folynak a piaci szereplők és a kormányzat között az energiaárakról, pontosabban a áram- és gáztörvény módosításáról, ami az új árképzést is tartalmazza - értesült az MTI piaci forrásból.

MTI Eco

A téma gazdája, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium még nem kívánt a tárgyalásokról információt adni az MTI-nek. Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke korábban a Magyar Nemzetben azt nyilatkozta, hogy szeptemberben megegyeznek az új árképzési rendszerről, és a kormány október 6-án már tárgyal a törvénymódosításokról.

Jelenleg a lakossági és kisvállalkozói gáz- és villamosenergia-árakra moratórium van érvényben, amit júniusban vezettek be azzal, hogy addig marad az árstop, ameddig nem sikerül megállapodni az árképzésről.

    A lakosságnak és a kisfogyasztóknak értékesített áram árával kapcsolatban három területet kell tekintetbe venniük - mondta Boross Norbert, az Elmű-Émász stratégiai igazgatója az MTI kérdésére. Az egyik az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek nagykereskedelmi ára, a kötelezően átvett áram ára, és a szolgáltató árrése. A szolgáltatónak mindössze az árrésre van ráhatása - magyarázta Boross Norbert. Megjegyezte: az árrés azért 1,9 forint kilowattóránként a 46 forintos végfelhasználói árból, mert finanszírozni kell a nem fizető felhasználók fogyasztását is.

Szakértők véleménye szerint a kötelező átvétel alá eső áram (kát) csomagból ki kellene venni a hővel kapcsoltan termelt áramot, mert a kát-ban megjelenő ártámogatással a megújuló energiafelhasználást kellene ösztönözi, és nem a távhő-felhasználókat támogatni.

A gázpiacon más a helyzet - mondta neve elhallgatását kérő piaci szereplő. A fő probléma most nem is az árszabályozás kérdése, hanem a következő negyedévi felhasználói ár. A földgáz világpiaci ára kismértékben változott, ez akár áremelést sem indokolna, de a forint erőteljes gyengülése erősen hatással van a beszerzési árra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva