Hírek

2010.10.11. 07:41

A hálapénz legalább 250 éve probléma

Legalább 250 éves problémával szállt szembe Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke, amikor feljelentést kezdeményezett, mert egy szülészorvos az egyik kismamától előre kért pénzt, ami nem tekinthető a páciens „hálájának”.

Nógrádi Tóth Erzsébet

Az orvosi szakma meg is tette a feljelentést, s a pályakezdő fiatal doktorokat képviselő Magyar Rezidens Szövetség elnöke is mélyen elítélte az ilyen eseteket. Papp Magor úgy fogalmazott: az egészségügy megújulásához új értékrend kell. Ám elkerülhetetlen az orvosi bérek tisztességes emelése, azt követően pedig a könyörtelen szigor.
A havi bruttó 150–250 ezer forint, amely ma a közalkalmazott orvos átlagbére, szégyenletesen kevés. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint bruttó 400 ezer lenne méltányos egy kezdő szakorvosnak, így biztosítható a pálya vonzereje. Ez azért is fontos, mert ma 1500-2000 szakorvos hiányzik a kórházakból.

Jelentkezzen Ön is a Világgazdaság Egészségügyi konferenciájára: Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés Az előadók között találkozhat Réthelyi Miklóssal, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterével, Szócska Miklóssal az egészségügyi ágazatot irányító államtitkárral és Horváth Endrével, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárával. Időpont: 2010. november. 4.

Nem működhetne a hálapénzrendszer, ha az államhatalom üldözné, ám ennek híján hallgatólagos egyetértéssel működhet, függetlenül a mindenkori kötelező elhatárolódástól – állítja Balázs Péter, a Semmelweis Egyetem Közegészségtani Intézetének igazgatóhelyettese.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva