Hírek

2010.10.27. 11:18

A költségvetésnek nincs szüksége a nyugdíjjárulékokra

Szó sincs a pénztári rendszer szétveréséről, a kormány csupán a nyugdíjakat védi, döntésük Selmeczi Gabriella szerint nincs kapcsolatban a költségvetés bevételi szükségleteivel – írja az Index.

Index

Az elmúlt időszakban a gazdasági válság hatására veszteségeket szenvedtek a magánnyugdíjpénztárak, így kár érte a pénztártagokat. Ezért 14 havi járulék át lesz irányítva a pénztáraktól a biztonságos állami rendszerbe. Ez a pénz az embereké marad, az állam erre garanciát vállalt, mondta el a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott a hírportálnak adott interjúban.

A 14 havi járulékot kompenzálni fogjuk. A részletek kidolgozása most folyik, jelentette ki Selmeczi. Ezt a járulék tömeget nem vonja el a kormány. Minden járulék a befizetők tulajdona marad, az állami rendszerben jóváírják a befizetéseket, a következő év december végéig pedig minden állampolgár dönthet arról, hogy szeretne-e magánnyugdíj pénztártag maradni.

A kormány gőzerővel dolgozik a részletszabályok kidolgozásán, ha meglesznek, kiállunk a nyilvánosság elé, és mindenki dönthet, hogy visszalép vagy sem, mondta el a megbízott. Az már biztos, hogy senkit nem érhet kár, tehát az állam ezt a befizetést valamilyen formában el fogja ismerni.

A számlaértesítője alapján mindenki tudhatja, hogy sokan rosszabbul jártak a magánkasszákkal, mintha maradtak volna a tisztán állami rendszerben.

A tervek szerint minden járulékfizetőnek lesz egyéni számlája. Akik magánkasszában többet halmoztak fel, mint amekkora nyugdíjra az államtól számíthatnak, ha visszalépnek, kompenzációra számíthatnak. Elképzelhető, hogy számukra kialakítunk egy tőkefedezeti rendszert az államin belül, ahol a többletet kezeljük majd. Vagy valamilyen kompenzációval hozzáadódik majd a többlet a majdani állami nyugdíjukhoz. Ezekben a kérdésekben még nincs döntés, írja az Index.hu.

A cél nem a pénztárak gyengítése vagy felszámolása, csupán a döntés jogát kívánják visszaadni az állampolgároknak, mondta el Selmeczi Gabriella. A nemzeti ügyek kormányának az a legfontosabb feladata, hogy az állampolgárait és azok vagyonát védje. Abban partner kíván lenni a kormány, hogy a következő 14 hónapra a pénztárak alapvető, minimális működési költségeit elismerjék.

Megalkotja a magánnyugdíjpénztárak járadékszolgáltatásának szabályait is, a pénztárak vezetőségét pedig megfosztja az eddigi "luxushaszontól", mondta el a megbízott egy másik interjúban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva