Hírek

2010.10.28. 15:16

A kormány ellen szervez tömegdemonstrációt az MSZP

Országos tömegdemonstrációt tart a kormány eddigi tevékenysége ellen november 27-én az MSZP - jelentette be a pártelnök.

MTI

Mesterházy Attila közölte: a rendezvény egyben évértékelő is lesz, amelyet a következő években is megtartanak majd. Mint mondta, a rendezvényre - amelyen a pártpolitikusok mellett civilek is felszólalnak majd - több ezer embert várnak.

A helyszínről később adnak tájékoztatást. Az MSZP elnöke kérdésre válaszolva azt mondta: örül a charta november 2-ára szervezett tiltakozó akciójának, mert ez is azt mutatja, hogy civilek is fellépnek az Alkotmánybíróság elleni támadás ellen.

A LMP egy nappal későbbi demonstrációjáról azt mondta: a szocialista párt nem szervez közös tiltakozó akciót az LMP-vel, és ő maga sem tervezi, hogy részt vesz a rendezvényen.
 
A szocialista politikus úgy látja: perek sorozata indulhat, ha az Országgyűlés változatlan formában újra elfogadja a 98 százalékos különadót. Véleménye szerint ez ügyben hiába módosítják úgy az alkotmányt, hogy az Alkotmánybíróság a jövőben már ne foglalkozhasson a kérdéssel, a jelenlegi döntése attól még érvényben marad.

Elképzelhetőnek tartja, hogy ez ügyben pertársaság alakuljon vagy akár a strasbourgi döntőbíróságig jusson a kezdeményezés. Visszautasította Lázár János azon "demagóg, olcsó és populista érvelését", mely szerint az MSZP a morálisan vállalhatatlan végkielégítések mellett emel szót.
 
Az MSZP-nek nem a különadóval, hanem a választott eszközzel van problémája - közölte. Álláspontjukat azzal indokolta, hogy a 98 százalékos különadó a jelenlegi formában az átlagos keresetűeket is bünteti.
 
Mesterházy Attila jelezte: egy párt nevében fogalmazták meg tiltakozásukat alkotmányosság elleni támadások miatt, de ez az ügy túlnyúlik a pártpolitikán, mert a magyar demokráciáról szól.

A szocialista politikus felidézte: a Bokros-csomag idején a kormánynak kétharmados többsége volt, mégsem a törvényeket változtatta meg, hanem teljesítette az Alkotmánybíróság határozatát.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva