Hírek

2010.10.27. 17:19

A megszorítás nem elegendő: harapófogóban az EU államai

Nem lesz elegendő a költségvetési hiányok leszorítása Írországban, a növekedésre is koncentrálni kell - nyilatkozták vezető gazdasági elemzők. Az adósság könnyen emelkedhet, a megszorítások ellenére.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Ha a gazdaság növekedési üteme elmarad a várakozásoktól, illetve a költségvetési deficit 1 százalékkal magasabb lesz, mint a konszenzus, akkor Írország adósságpályájának meredeksége pozitív lesz – mondta Mohit Kumar, a Deutsche Bank AG londoni stratégája. Írország azért hozott meg fájdalmas, deficitcsökkentő lépéseket, hogy csökkentse adósságát, ám úgy tűnik mindez kevés lesz.

Írország volt az első az eurórégió országai közül, aki elhatározta, hogy csökkenti a költségvetési hiányát – írja a Bloomberg. Az ír hosszú kötvények hozama 4,43 százalékon állt áprilisban, melyről egészen 6,45 százalékig emelkedett. A befektetők attól tartanak, hogy a megszorítások újabb recesszióba taszítják az országot – hívja fel a figyelmet a hírügynökség.

Az ír 10 éves kötvényhozamok szeptember végén 454 bázisponttal haladták meg a német kötvények hozamát, szerda délelőtt 402 bázispontos különbséget mértek. Egy hónap alatt a portugál kötvényhozamok 1 százalékponttal estek, a görög 102 bázisponttal mérséklődött a német benchmarkhoz képest.

A befektetők azonban nem nyugodtak meg: az ír költségvetési tervezet csökkenti a kiadásokat, ugyanakkor ezzel aláássa a gazdasági növekedést, s csökkennek az állami bevételek – fejti ki a Bloomberg.

Brian Lenihan, ír Pénzügyminiszter igyekszik megnyugtatni a piacokat. Elmondta, harcolnak a költségvetési hiány ellen, mely alacsonyabb lesz, mint az eredetileg prognosztizált. Célja, hogy 3 százalék alá szorítsák a költségvetés hiányát, mely 12 százalékos lesz ebben az évben. Azonban a bankmentések költségével korrigálni kell a deficitet, mely így 32 százalékra rúghat. (A bankmentések költsége egyszeri költség, csak annak az évnek a hiányát növeli, amikor a költség felmerül – A szerk.) A költségvetési megtakarítás mértékét 3 milliárd eurótól 7 milliárd euróra növelné a minisztérium 2011-ben.

Alan McQuaid, a Bloxham dublini elemzője elmondta, hogy nincs meggyőződbe arról, hogy a piac ilyen költségcsökkentő intézkedéseket vár. A közgazdász inkább azt szeretné látni, hogyan indul meg a gazdasági növekedés.

A kormány kedden kiemelte: készek visszafogni a kiadásokat és növelni az adókat. Ennek oka a lassabb gazdasági növekedés és az adósságfinanszírozás megnövekedett költsége – írja a Bloomberg.

A munkanélküliség megduplázódott 2008 óta, 13,7 százalékra emelkedett, mely 16 éves csúcsnak számít; miközben a GDP 1,2 százalékkal visszaesett a második negyedévben az előző három hónaphoz képest. „Fennáll a veszélye annak, hogy olyan országokban - mint Írország - , melyek hatalmas deficittel rendelkeznek nem lesz elég a kiadások csökkentése, a helyzet tovább romolhat” – mondta Ralf Ahrens, aki 20 milliárd dollár értékű ír államkötvényt kezel a Frankfurt Trust-nál.

Az ír költségvetési hiány 2010-ben 19 milliárd euró lehet, a kormány becslései alapján, mely a GDP 12 százaléka. Ez az eurózóna legmagasabb hiánya: Görögországban 10, Spanyolországban 9, Olaszországban és Portugáliában 5 százalékos hiány várható.

Egy bank, amely tönkretehet egy országot

A bankmentésekkel kiegészítve a deficit a GDP 32 százalékára nőhet ebben az évben. A pénzintézetek összeomlásának megakadályozásának költsége 33 milliárd euró jelenleg, de a végső költség elérheti az 50 milliárd eurót – közölte a kormány szeptember végén. Az ír államadósság nemfizetésére köthető biztosítás 422 bázisponton áll, melyre a 485 bázispontos (szeptember 28-i) rekordmagas szintről csúszott vissza. A görög CDS-felár 662 bázispont, a legmagasabb Európában.

Görögország fizetésképtelensége három éven belül beállhat, mert a hiánycsökkentés nem lesz elegendő ahhoz, hogy csökkentse az adósságot, mondta a Pimco vezére, Mohamed El-Erian.

A megszorítások Írországot elhúzódó recesszióba taszíthatja: kockázatos, hogy a gyógyszer túl erős, akár a kemoterápiánál, mely visszaesésbe taszíthatja a beteg állapotát. – mondta John Fitzgerald, az ESRI közgazdásza.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva