Hírek

2010.10.03. 16:13

A szlovák államfő enyhítené a szlovák-magyar feszültséget

Ivan Gasparovic szerint a szlovák-magyar kettős állampolgárságról szóló vitában az lenne a legjobb megoldás, ha Magyarország és Szlovákia is megszüntetné az állampolgársági törvényeikben eszközölt módosításokat.

MTI

"Ez az egyetlen értelmes, logikus megoldás" - jelentette ki a szlovák államfő a pozsonyi közszolgálati televízió vitaműsorában. Magyarázatul hozzátette: nem látja semmi okát annak, hogy fokozódjon a feszültség egy olyan területen, amely a jövőben nagy valószínűséggel nem lesz meghatározó.

Gasparovic szerint Szlovákiának nem volt más választása a kettős állampolgárság ügyében, mert Budapest a törvénnyel mindazokat szeretné Magyarország állampolgáraivá tenni, akik a történelmi Magyarország területén éltek.
 
"Tehát gyakorlatilag a történelmi Magyarország minden polgára kérvényezheti a Magyar Köztársaság állampolgárságát, ha eleget tesz még néhány, a törvény által előírt követelménynek" - szögezte le.
 
Kérdésre válaszolva - elfogadható lesz-e indítványa Magyarország számára - az államfő azt mondta: "Próbálkoznunk kell. Attól tartok, hogy erről a törvényről még nagy viták lesznek."
 
A külföldi magyarok honosítását megkönnyítő magyar törvénymódosításra válaszolva Pozsony úgy módosította saját állampolgársági törvényét, hogy elveszíti a szlovák állampolgárságát az, aki önkéntesen felveszi egy más ország állampolgárságát. A téma feszültséget váltott ki Szlovákia és Magyarország között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva