Hírek

2010.10.21. 12:46

A tiltakozások miatt áramot kellett importálnia Franciaországnak

Továbbra is fennakadások vannak az üzemanyag-ellátásban Franciaországban. Az üzemanyag-tározók blokádjának feloszlatását követően utakat zárnak le a tüntetők, többek közt Marseille nemzetközi repülőteréhez vezető utakat is lezárták.

Világgazdaság Online

Azt követően, hogy tegnap különleges egységek bevetését is engedélyezte a kormány, és elrendelték az üzemanyag-tározók működését akadályozó blokádok feloszlatását továbbra is üzemanyaghiánnyal küzdenek ország szerte. Az egyik Dél-Franciaországban található tározóhoz a feloszlatást követően másnap visszatértek a dolgozók és újabb blokádot hirdettek.

Nicolas Sarkozy, francia elnök ígéretet tett arra, hogy gyors intézkedésekkel felszámolják az üzemanyaghiányt, azt követően, hogy a kormány elismerte 4000 benzinkút „kiszáradt”.

Marseille-ben pedig a közeli olajfinomítóban dolgozó közel 500 munkás vonult a reptérhez vezető úthoz, az út lezáráshoz csatlakozott több repülőtéri és postai dolgozó. Párizsban az Orly repülőtérhez vezető utat is lezárták, a Charles de Gaulle repülőtéren tüntetők csaptak össze a rendőrséggel.

Párizsban jelentős problémát okoznak a maszkos fiatalok, akik a főváros külvárosaiban összecsaptak a rendőrökkel és elbarikádoztak egy középiskolát is.

Egyre inkább megbénítja Franciaországot az elhúzódó sztrájk, már nem csupán az üzemanyag-ellátás bizonytalan és a közlekedés, de az energiaszektorban is fennakadások tapasztalhatók. Szerdán Franciaország arra kényszerült, hogy áramot importáljon, mivel az ország 58 elektromos energiát termelő atomreaktora közül 12 nem működik.

Egyelőre nem tudják megbecsülni mekkora károkat okoz a francia gazdaság számára a már 10 napja tartó tüntetések. Azonban minden bizonnyal jelentős hatással lesz a GDP-re, még akkor is, ha rövid időn belül befejeződnek a tiltakozások, mondta el Christine Lagarde gazdasági miniszter. Becslések szerint a 2007-ben tartott kilenc napos közlekedési sztrájk napont, mintegy 400 millió euró (110 milliárd forint) extra költséget jelentett a gazdaság számára.

Minden eszközt bevet a francia kormány, hogy megakadályozza a rendzavarókat, és ha szükséges akár különleges egységek bevetését is elrendelik, mondta el  Brice Hortefeux, belügyminiszter. Az elmúlt héten 1423 főt vettek őrizetbe, a tiltakozásokkal kapcsolatos erőszakos cselekmények elkövetése miatt. Az őrizetbe vettek több mint egyharmadát kedden tartóztatták le.

Az országos tiltakozások a nyugdíjreform elfogadását szeretnék megakadályozni. A francia szenátus jelenleg is tárgyal az alsóház által már elfogadott tervezethez benyújtott módosításokról; a végső szavazás péntek estére, esetleg hétfőre is elhúzódhat. A nyugdíjkorhatárt 60-ról 62 évre emelő reformot azonban szinte biztosan megkapja a szenátusi többség támogatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva