Hírek

2010.10.05. 16:07

Az IMF megint ijesztget

A Nemzetközi Valutaalap globális pénzügyi stabilitásról szóló jelentése szerint továbbra is jelentős tényezők fenyegetik a pénzpiacok működését.

BBC News - Világgazdaság Online

Az IMF jelentése szerint a pénzügyi rendszer a leggyengébb láncszem a globális kilábalás terén. Az IMF ugyan fejlődést lát a szektorban, de véleménye szerint továbbra is jelentős a további problémák kialakulásának a veszélye.

A Valutaalap a BBC jelentése szerint arra jutott, hogy az elmúlt fél évben gyengült a pénzügyi stabilitást, ezt alátámasztja az eurózóna tagországainak adósságválsága. A pénzügyi rendszer továbbra is sérülékeny és a fejlődő országokat veszélyeztethetik az esetleges tőkeáramlások, mivel a befektetők vadásznak a fejlődő gazdaságokban megszerezhető nagyobb hozamokra. Ezek a kockázatok elsősorban ázsiai és latin amerikai országokban jelentősek.

Az eurózóna instabilitását jelzi, hogy a Moody’s ma közölte: kilátásba helyezte Írország leminősítését. A bankmentések költsége igen magas, meghaladhatja az 50 milliárd eurót, ezért helyezte kilátásba a Moody’s az ír adósság besorolásának rontását. Egy szinttel lejjebb vághatja a besorolást a cég, mely még mindig magas szintű, befektetésre ajánlott kategória. Az EKB eközben újra PIGS (Portugália, Írország, Görögország, Spanyolország) kötvényeket vásárolt. Az ír és a német kötvények közötti hozamkülönbség rekordmagas szintre emelkedett a múlt hónap végén az euró bevezetése óta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva