Hírek

2010.10.05. 12:22

Bod Péter Ákos: 2011 nem azon múlik, mennyi lesz az adókulcs

Hosszabb távon van jelentősége a csökkenő adóelvonásnak, a 2011-es év nem azon fog múlni, hogy hány százalékos lesz az adókulcs - nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár.

Duna Televízió

A szakember szerint ha nem történik váratlan esemény a pénzpiacokon, jövőre sem kell Magyarországnak az IMF biztonsági hitelkerete, 2012-2013-ra viszont megfontolandó egy ilyen lehetőség. Az önkormányzatok viszont felkészülhetnek bizonyos pénzek zárolására, visszavételére a Bod Péter Ákos szerint.

A piac első reakciói nagyon jók voltak a hazai önkormányzati választás eredményei után. A pénzpiacok ugyan nem politizálnak a szó szoros értelmében, de a kormánytöbbség politikai erősödése azt jelzi számukra: a kormánynak megvan a hatásköre ahhoz, hogy úgy politizáljon, ahogy jónak látja - nyilatkozta a Közbeszédnek Bod Péter Ákos. Hozzátette: a forint erősödése is ennek a piaci reakciónak tudható be.

A közgazdász vándorgyűlés hétvégi találkozóján is elhangzott: az ország külső megítélése nem olyan rossz. Azáltal, hogy a kormány elkötelezte magát az elég feszes költségvetés mellett, nem állhat elő a görög típusú ügy, hogy nő a deficit, és egy idő múlva már hegyként tornyosul elénk - érvelt a közgazdász.  

Nem sok múlik azon, hogy jövőre lesz-e meg az egykulcsos jövedelemadó

Személyesen szkeptikus vagyok, de a számokba nem látok bele - így reagált a jövő évtől egy lépésben bevezetendő egykulcsos, tizenhat százalékos személyi jövedelemadó tervével kapcsolatban Bod Péter Ákos közgazdász.

Figyelemre méltónak tartja Orbán Viktor miniszterelnök fogalmazását a témával kapcsolatban: "azt javaslom", "arra törekszem", "mindenképpen az a célunk". Ezek nyitva hagyják annak lehetőségét, hogy nem egy lépésben történik meg a csökkentés - vélte a szakember, hozzátéve: a lépést előbb-utóbb meg kell tenni, ugyanis nem maradhat ebben a nemzetközi környezetben ilyen magas a magyar adóterhelés.

Az adócsökkentés többek között a gazdaság kitisztítását, az adóelkerülés elleni szigorúbb hatósági fellépést könnyíti meg - fogalmazott a szakember. Tehát a csökkentésnek hosszabb távon mutatkozik majd meg a jelentősége. "2011 nem azon múlik, hány százalékos lesz az adókulcs. Személy szerint örülnék neki, ha kisebb lenne, de közgazdászként nem tartanám tragédiának, hogyha esetleg egy világos ütemterv első szakasza következne csak be 2011-ben"- szögezte le Bod Péter Ákos.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva