Hírek

2010.10.19. 16:21

Dr. Végzet most már "U"-alakú kilábalást lát

Nouriel Roubini arra számít, hogy a fejlett országokban a kilábalás lassabb, míg a fejlődőkben gyorsabb lesz. A válságot megjósoló közgazdász szerint a fejlett országok lassulása idővel visszahat majd a dinamikusabb fejlődőkre is.

Bloomberg - Világgazdaság Online

Roubini szerint az amerikai növekedés a második negyedéves, 1,7 százalékos mértékről 1 százalékra mérséklődhet az év végére, ahogyan a fiskális ösztönzök elkezdenek ellenkezőleg hatni és hátráltatják a gazdaságot - jelenti a Bloomberg.

A közgazdász, aki korábban 40 százalékos esélyt adott arra, hogy "W" alakú recesszió vár az amerikai gazdaságra, most a legnagyobb valószínűséget az "U" alakú válságban látja a fejlett országok tekintetében. Eközben a fejlődő országok gyorsabban, "V" alakban lábalnak ki a válságból, de a fejlettek lassulása idővel visszahat és ezeket az államok is fékezi.

Roubini ugyanakkor hozzáteszi, hogy az 1 százalékos amerikai gazdasági növekedés recesszióként fog hatni, hiszen az ingatlanárak tovább csökkennek, nem jönnek létre új munkahelyek, a költségvetési hiány pedig növekszik. Vagyis a recesszió hatásai maradnak, még ha technikailag a minimális növekedés nem is tekinthető válságnak.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva