Hírek

2010.10.08. 10:08

Eddig tartott a szabadságharc? A sajtó szerint IMF-hitelről tájékozódunk

Egy úgynevezett elővigyázatossági hitelmegállapodás felől is tájékozódhat a magyar küldöttség a pénteken kezdődő washingtoni látogatásán az IMF-nél – értesült a Magyar Nemzet. A Nemzetgazdasági Minisztériumban határozottan cáfolták, hogy ilyen tervek léteznének.

MNO

Egy elővigyázatossági hitelkeret előkészítése ügyében is tájékozódhat mai és holnapi washingtoni látogatásán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Simor András jegybankelnök – értesült a Magyar Nemzet. A tárcavezető és a Magyar Nemzeti Bank vezére a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank közgyűlésén vesz részt két napon keresztül az Egyesült Államokban. Ennek a kölcsönszerződési megállapodástípusnak a létrehozásáról az IMF augusztus végén döntött.

Az új terméket azoknak az országoknak dolgozta ki, amelyek gazdaságpolitikája megfelelő ugyan, azonban pénzügyi szempontból a korábbi évek rossz döntéseinek következtében sérülékenyek. Kevesebb kötöttséggel jár, mint a Magyarország által korábban aláírt készenléti hitelmegállapodás, feltételrendszerében is különbözik, illetve ez esetben a felülvizsgálat nem negyedévente, hanem félévente esedékes.

Ugyanakkor nem ad akkora mozgásteret gazdasági téren egy országnak, mint a Lengyelország által igénybe vett – a gazdaságilag stabil partnereknek kidolgozott –, úgynevezett rugalmas hitelkeret. Az elővigyázatossági szerződésnek is vannak már ügyfelei: a hét közepén derült ki, hogy Románia erről köt megállapodást a valutaalappal

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva