Hírek

2010.10.25. 07:45

Egekig drágulhat a svájci frank, folytatódhat az aranyrali

A svájci frank árfolyamának emelkedésére és az arany drágulásra számítanak a Raiffeisen Bank elemzői. A hitelintézet szekértői sokkal óvatosabban és kétkedőbben tekintenek a magyar részvényekre, azok közép és hosszú távú kilátásait mégis jónak tartják.

Világgazdaság Online - GJ

Egekig drágulhat a svájci frank

Tartósan erős marad a svájci frank árfolyama, sőt a deviza további drágulása is várható – vélekedik Kovács Mátyás a hitelintézet elemzője. Szerinte ugyanis több tényező is erősíti a frankot. Ezek közül talán a legfontosabb, hogy az ország gazdasága alacsony infláció és jelentős külkereskedelmi többlet mellett gyorsan fejlődik. Ezért a svájci jegybank számos más ország központi bankjával ellentétben nem vesz részt a devizaháborúban és sem intervencióval nem gyengíti a frankot az export növelése érdekében.

Ráadásul bármilyen nemzetközi gazdasági vagy politikai probléma felmerülésekor a frank menedék valutaként működik. Ezért a Raiffeisen Bank szakértői szerint további erősödik a svájci frank és újabb árfolyamcsúcsokat regisztrálhatunk. Előrejelzéseik szerint decemberben 232, jövő márciusban 220 forint körül alakulhat majd az árfolyam. Így akár új német márkaként is lehet értékelni az alpesi ország devizáját.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

Folytatódhat az aranyrali

Kamathiány fűtötte az aranyralit – állítja Keszeg Ádám, a hitelintézet elemzője. A jegybankok ugyanis az utóbbi években alapkamatiak alacsonyan tartásával próbálták élénkíteni a gazdaságot. Az alacsony kamatszint és a válsághangulat pedig az értékpapíroktól az aranypiac felé vonzotta a befektetők pénzét. Az Arany Világtanács szeptember végi jelentése szerint először van a magánbefektetők kezében több befektetési arany, mint a világ nemzeti bankjainak aranytartaléka.

A fent vázolt folyamat egyelőre nem ért véget, mert a jegybankok továbbra is alacsonyan tartják az alapkamatokat. Ugyanakkor az arany piacán elkezdődött a buborékképződés, ami miatt egyre kockázatosabb aranyba fektetni. Az utóbbi heteknek az arany áralakulásával kapcsolatos kommentárjai között gyors kipukkadástól tartó és tartós drágulást váró is akad. Ugyanakkor tény, hogy az arany értéke volt már reálértéken magasabb a jelenleginél.

További részletek

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva