Hírek

2010.10.22. 11:00

ÉRDEKESSÉG: Ha az urán rossz kezekbe kerül

Mire van szükség egy atombomba elkészítéséhez? Mit tud az urán és mire lehet képes Oszama bin Laden, ha hozzájut?

x

A világszerte fellelhető magas fokon dúsított urán főként a hidegháború korszakából származik. A titkosszolgálatok jelentései szerint Oszama bin Laden uránt próbál beszerezni. És aki egyszer hozzájutott az egyébként atomreaktorokban használatos fűtőanyaghoz, az könnyen tud bombát készíteni.

Az urán azért különösen alávaló anyag, mert fegyvergyártásra alkalmas magas fokon dúsított formájában, ha még nem használták reaktorban, alig sugárzik, akár a kispárnánk alatt is tarthatjuk. Szakemberek állítása szerint egy olyan atombomba elkészítéséhez, amelyet Hirosimára dobtak le, mindössze 19 emberre, egy év barkácsolásra, és az alapanyagon kívül csupán internetes segítségre van szükség.

A veszély elhárítására az amerikai energiaügyi minisztérium egységet alapított, amelynek célja biztonságba helyezni a szuperhatalmak korszakának maradványait a 21. század új harcosai elől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva