Hírek

2010.10.29. 08:57

Etikai eljárás indulhat az iszapkárosultak ügyvédje ellen

Etikai eljárás indulhat az iszapkárosultak ügyvédje, Magyar György ellen. Az ismert szakember irodája a károsultakkal kötött szerződésbe a Magyar Hírlap cikke szerint törvénysértő elemeket is belefoglalt.

Magyar Hírlap

„Jelen szerződés bármely jogcímen (tévedés, megtévesztés, feltűnő értékaránytalanság) történő utólagos megtámadásának jogáról ezennel kifejezetten lemondok” – idézi a Magyar Hírlap az ügyvédi iroda és az iszapkárosultak között köttetett szerződés részletét. A cikkben írottak szerint ez a polgári törvénykönyvvel ellentétes, azaz törvénysértő, mert a megtámadási jogról így nem lehet lemondásra kényszeríteni az ügyfeleket.

A lap beszámolója szerint Magyar György egyébként a kártérítés összegének 13 százalékát plusz áfát kitevő sikerdíj fejében látja el az ügyvédi teendőket. Ha a szerződés idő előtt – a törvény szerint elkerülhetetlen siker bekövetkezte előtt – megszűnne, akkor Magyar utólag óránként ötvenezer forint plusz áfa munkadíjat számol fel.

A konkrét esettől elvonatkoztatva Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke elmondta, a kamara hivatalból etikai vagy előzetes vizsgálat indítására jogosult tisztességtelen ügyféltoborzás, tisztességtelen ügyfélszerzés, a fogyasztó megtévesztése vagy ügyvédhez nem méltó magatartás esetén.

A Magyar Hírlap az eset kapcsán megkereste a Magyar Ügyvédi Kamara elnökét is, Bánáti János azonban elhárította érdeklődést, mondván, Bakonyi Zoltánnak, a Mal Zrt. vezérigazgatójának védőjeként nem kíván hivatalos formában nyilatkozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kpi.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva
A KPI kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva